Szaúd-Arábia nagyobb beleszólás fejében növelné IMF-befizetéseit

– Szaúd-Arábia nagyobb befizetés ellenében nagyobb beleszólást vár el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) döntéseibe – tájékoztatta egy magas rangú szaúdi politikus a Dow Jones hírügynökséget pénteken.

Christine Lagarde, az IMF Rijádban tartózkodó főigazgatója a globális gazdasági kilátások jobbítása érdekében az IMF 500 milliárd dolláros európai válságkezelési alapjához való hozzájárulásra kérte fel Szaúd-Arábiát.
„A szaúdi fél készségét fejezte ki a támogatásra a szavazati aránya növelésére adott garancia fejében” – mondta a Dow Jones hírügynökség forrása, hozzátéve, hogy a kérdésben nem születik végleges döntés a G20 pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek ebben a hónapban esedékes mexikóvárosi találkozója előtt.
A hivatalos szaúdi hírügynökség a Saudi Press Agency beszámolója szerint az IMF főigazgatója, Christine Lagarde pénteken találkozott Abdullah királlyal, valamint megbeszéléseket folytatott a pénzügyminiszterrel és a jegybank elnökével. A tárgyalások témájáról a hírügynökség részleteket nem közölt, mindössze annyit, hogy „világgazdasági eseményekről és az IMF szerepéről” volt szó.
Szaúd-Arábia a világ harmadik legnagyobb devizatartaléka felett rendelkezik.
Christine Lagarde a szaúdi Asharq Al-Awsat című napilap pénteki számában megjelent interjúban kifejezte reményét, hogy az IMF-tagok befizetésekkel járulnak hozzá az euróövezeti adósságválság rendezésére szolgáló alaphoz. „A pénzügyi válság globális probléma, figyelembe véve az összes országra gyakorolt hatását” – mondta. „Ennélfogva mindenkinek egyaránt érdeke, hogy elkötelezze magát a válság rendezését garantáló megoldások mellett.”
Rijád még hivatalosan nem kötelezte el magát a Turki el-Fejszál (Turki al-Faisal) herceg, a szaúdi hírszerzés korábbi vezetője, Szaúd-Arábia egykori washingtoni nagykövete által január végén hangoztatott nézetek mellett. A herceg – aki semmilyen hivatalos kormányzati posztot nem tölt be, de nagy az informális kormányzati befolyása – akkor annak a véleményének adott hangot, hogy a nagy feltörekvő országok, Kína, India és Szaúd-Arábia jobb ha nem sietnek a nyugati országok segítségére a pénzügyi válság rendezésében mindaddig, amíg nem kapnak nagyobb beleszólást a világgazdaság ügyeinek rendezésébe.
„Azt mindenesetre biztosra lehet venni, hogy a nagy fejlődő országok nem fognak újabb összegeket befizetni anélkül, hogy nagyobb beleszólást ne kapnának az IMF dolgaiba – és ugyanez érvényes más nemzetközi szervezetekre is” – mondta akkor Turki herceg.
A nagy devizatartalékokkal rendelkező feltörekvő országok – például Kína is – már korábban jelezték, hogy támogatásaik fejében nagyobb beleszólást várnak el az IMF ügyeinek irányításába, illetve kereskedelmi engedményekre tartanak igényt Európában.
Az euróövezeti tagországok viszont nem mutatnak hajlandóságot szavazati arányuk feladására pénzügyi támogatás ellenében, az Egyesült Államok pedig, mint az IMF többségi részvényese bármely változtatást meg tud vétózni.