„Az LMP az Erste bank érdekeit képviselve támadja Hódmezővásárhelyet”

A hódmezővásárhelyi önkormányzat által kibocsátott kötvényt soha nem jegyezték a tőzsdén, a kötvényből befolyó pénzt soha nem fordította a képviselőtestület tőzsdei műveletekre. Szilágyi Péter és az LMP tehát hazudik, és a bank érdekeit képviselve támadja Hódmezővásárhely városát – olvasható Lázár János, Hódmezővásárhely polgármesterének pénteki közleményében.Szívesen elmagyarázom Szilágyi Péternek, és amennyiben még van, az LMP frakciónak is, hogyan működik egy város, és mi egy polgármester feladata és kötelessége. Polgármesterként a képviselőtestület jóváhagyásával jártam el, amikor az árfolyamok kedvező mozgását kihasználva nyereséget realizált a város a kötvényhez kötődő határidős opciós ügyletekkel. Ebben az Erste bank javaslataira, tanácsaira és szolgáltatásaira támaszkodtunk, a hasznon pedig osztoztunk a pénzintézettel – fogalmaz közleményében Lázár János.
Hódmezővásárhely polgármestere emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta és törvényesnek találta mind a kötvény kibocsátásának menetét, mind annak felhasználását, mind pedig a pénzügyi műveleteket, amelyek mintegy 1,8 milliárd forint hasznot hoztak a városnak. Az árfolyamnyereséget realizáltuk és ezzel csökkentettük a város adósságát. Nem a tőzsdén, hanem a pénzpiacon – emelte ki.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat által kibocsátott kötvényt soha nem jegyezték a tőzsdén, a kötvényből befolyó pénzt soha nem fordította a képviselőtestület tőzsdei műveletekre. Szilágyi Péter és az LMP tehát hazudik, és a bank érdekeit képviselve támadja Hódmezővásárhely városát – szögezte le a fideszes politikus.

Szeretném továbbá részletesen ismertetni mi történt 2008-ban, mikor Hódmezővásárhely Önkormányzata a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel akarta kiváltani, mert a pénzintézet sajtóban megjelent hazugságai ellenére a tranzakció az Erste Bank hozzáállása miatt hiúsult meg – áll a közleményben.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata az Erste Bank vezérigazgatójával és önkormányzati üzletág vezetőjével folytatott hosszas tárgyalásokat követően 2008. július 11. napján levelében is megkereste az Erste Bankot azzal, hogy a 2006-ban kibocsátott Hódmezővásárhely I. kötvényt forint alapú, illetve multicurrency típusú kötvénnyel kívánja kiváltani. Ekkor a CHF árfolyama a kötvény kibocsátásakor 173 forintos árfolyamhoz képest 20-30 forinttal alacsonyabban volt. Az Erste Bank 2008. július 30. napján kelt válaszlevelében kérte a Közgyűlés által elfogadott féléves beszámolót. Önkormányzatunk másnap, tehát a 2008. július 31-én kelt és ugyanezen a napon postára adott levelével megküldte a kért dokumentumokat, egyúttal kérte az Erste Banktól a soron kívüli eljárást. Majd eltelt két hónap válasz nélkül.

A 2008. szeptember 19. napján kelt levélben önkormányzatunk kérte, hogy a levél kézhezvételét követő 8 napon belül jöjjön létre megállapodás. A válasz végül 2008. októberére érkezett meg, a város közgyűlése ekkor döntést is elfogadott arról, hogy milyen feltételekkel váltja ki a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel, ekkorra azonban a svájci frank árfolyama olyan mértékben megerősödött, ami veszteségessé tette volna a tranzakciót. A város így végül elállt az ügylettől – hangsúlyozta Lázár jános.

A politikus közleményében felhívta a figyelmet, hogy 2006-ban a kötvény kibocsátásakor a folyamatban szervezőként részt vevő Erste Bank az ajánlattételétől számított két héten belül lejegyezte a kötvényt, sőt, annak ellenértékét átutalta a város számára! 2008-ban ezzel szemben hónapok teltek el válasz nélkül! A devizaalapú kötvény kiváltása forintalapú kötvénnyel csak és kizárólag az Erste Bank negatív magatartása miatt hiúsult meg, milliárdos károkat okozva ezzel városunknak – emelte ki.

Hódmezővásárhely megválasztott polgármestereként szeretnék mindenkit tájékoztatni arról, hogy a kötvény kibocsátását és a városnak nyereséget hozó határidős opciós ügyleteket magam kezdeményeztem, és kértem a képviselőtestület hozzájárulását. Meggyőződésem, hogy polgármesteri eskümből fakadó kötelességem szerint jártam el, ezért minden felelősséget vállalok. Amennyiben a bank nem csak a kötvény kibocsátásakor, hanem azt követően is partnere marad a városnak, mindketten jobban jártunk volna – húzta alá közleményében Lázár János.