Moszkvának nem felel meg

 Moszkvának nem felel meg a marokkói változat sem az ENSZ BT-ben

– Moszkvának nem felel meg az ENSZ Biztonsági Tanács Szíriával kapcsolatos új, marokkói elképzelésnek megfelelően módosított határozattervezete – jelentette ki Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában.

    „Aggodalmaink közül néhányat figyelembe vesz a marokkói változat, ennek ellenére ez nem elegendő ahhoz, hogy támogatni tudjuk a határozattervezetet” – mondta a diplomata. Gatyilov kizárta, hogy az ENSZ BT az elkövetkező napokban szavazzon a Szíriával kapcsolatos dokumentumról.
    A külügyminiszter-helyettes hozzátette: készen állnak a konzultációk folytatására, abból indulnak ki, hogy az egyeztetések a közeli napokban folytatódnak.
    Pakisztán ENSZ-nagykövetének közlése szerint pár lépésre voltak a Biztonsági Tanácsban a megállapodástól péntekre virradóan, Oroszország azonban nem volt hajlandó a határozattervezetre igent mondani a Bassár el-Aszad elnök távozására utaló passzus miatt.
    Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a szíriai válságról folyó tárgyalásokat amerikai hullámvasúthoz hasonlította.
    Moszkva mindeddig megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai vezetést a vérontásokért elítélő határozat elfogadását, kiáll Bassár el-Aszad mellett, és megengedhetetlennek tartja a külső katonai beavatkozást Szíriában.
    A Kreml a napokban nem hivatalos moszkvai kapcsolatfelvételre hívta meg az Aszad-féle vezetést és az ellene fellépő szíriai ellenzéket, amely addig nem tartja elfogadhatónak a kezdeményezést, amíg Oroszország támogatja Bassár el-Aszad rendszerét.