Német védelmi miniszter: nem kell félni Amerika csendes-óceáni orientációjától

Európának nincs mit félnie attól, hogy az Egyesült Államok figyelme a csendes-óceáni térségre irányul, és meg kell tanulnia önállóan gondoskodni a saját biztonságáról – hangsúlyozta pénteken a 48. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát megnyitó beszédében a német védelmi miniszter.

    Thomas de Maiziere szerint Európának „képessé kell válnia” arra, hogy felelősséget vállaljon saját maga és közvetlen környezete biztonságáért. Európának „minden oka megvan arra, hogy nyugodtan és önbizalommal telve” fogadja a történelmi szövetséges stratégiai irányváltását, azt, hogy a hidegháborúban megszokott atlanti orientáció helyett a csendes-óceáni térségre irányul a figyelme. 
    Ugyanakkor Európa messze a lehetőségei alatt teljesít – mondta a német védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy az eddiginél jobb együttműködésre van szükség az európai országok között a védelem területén az Európába telepített amerikai haderő csökkentésével előálló új helyzetben.
    De Maiziere egyben leszögezte: a blokkok szembenállása immár a múlt, Oroszország nem jelent fenyegetést Európa számára, mint ahogy a közép-és kelet-európai térségben telepíteni tervezett rakétavédelmi pajzs sem Oroszország ellen irányul, sőt, a cél a Moszkvával közös fellépés a nemzetközi biztonságot fenyegető tényezők ellen. 
    A müncheni rendezvényt konferencia helyett sokan inkább egyfajta válságtanácskozásnak minősítik, utalva az Európában létrehozandó amerikai rakétapajzs mellett egyebek között az iráni konfliktusra és az egyiptomi, valamint szíriai helyzetre is. A háromnapos eszmecserére több mint 60 országból mintegy 350 szakértő és vezető politikus, köztük 70 külügy-, illetve védelmi miniszter hivatalos. 
    A Bayerischer Hof nevű előkelő müncheni szálloda mintegy 3 ezer rendőr által biztosított konferenciaközpontjában a nyitó nap legnagyobb érdeklődést kiváltott eseménye a Németország jövőbeni szerepéről folytatott beszélgetés volt. Ezen részt vett például Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, aki kifejtette: az európai integrációs folyamatban kialakult gazdasági szerkezet leginkább Németországnak kedvez, ezért Németországot terheli a legnagyobb felelősség is a gazdasági rendszer működtetésében. Hozzátette: Németországnak ugyanakkor el kell kerülnie, hogy hegemón szerepet játsszon. Robert Zoellick, a Világbank kormányzója pedig úgy vélte: 2012 egy olyan év lehet, melynek során Németország Európa vezetőjévé válik – de az is lehetséges, hogy megbotlik. 
    Wolfgang Ischinger, az 1962 óta minden évben megrendezett – az első két évben még más néven futott – konferencia elnöke a rendezvényt felvezető számos interjújában kifejtette, hogy Németországnak változtatnia kell hozzáállásán, meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy a kontinens legerősebb hatalma, és ennek megfelelően kell viselkednie. Ischinger az úgynevezett jó szándékú hegemón szerepét, a saját érdekeit határozottan képviselő, ugyanakkor nagylelkű és szolidáris vezető szerepét ajánlotta Berlinnek.