Moszkva nem támogat olyan BT-határozatot, amely nyíltan pártfogolná a liga tervét.

ENSZ BT: nem szólítják fel a szír elnököt lemondásra

Nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa a további szíriai vérontást megakadályozni hivatott határozattervezetéről, helyette új szöveg készül, melyben nincs szó a szabad választásokról és a fegyvereladások megakadályozásáról sem. 
Nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa a további szíriai vérontást megakadályozni hivatott határozattervezetéről, helyette új szöveg készül, amelyet egyeztetésre elküldenek a tagállamok kormányainak – közölték diplomáciai források. A BT a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint csütörtökön egyeztetett a határozattervezetről. 

A tervezetben figyelembe vették az orosz álláspontot és nem szólítottak fel nyíltan a szíriai elnök lemondására. A dokumentum „teljes támogatásáról” biztosította az Arab Liga január 22-i döntését arról, hogy „meg kell könnyíteni egy politikai átmenet kialakítását, amely egy demokratikus, többpárti politikai rendszerhez vezet”. A liga béketerve felszólította Bassár el-Aszad elnököt, hogy adja át a hatalmat helyettesének.

Ám azért, hogy a BT-határozat mögé Oroszország is felsorakozzon, a csütörtöki egyeztetésre benyújtott tervezetben már nem szerepelt nyíltan az az utalás, hogy Aszadnak le kellene mondania uralmáról. A legújabb változatból hiányzott a felszólítás az új nemzeti egységkormány megalakítására is, továbbá elhagyta az Arab Liga másik követelését is a szabad választások megtartásáról.

A módosított szövegből szintén kimaradt az a bekezdés, amely felszólítja az ENSZ-tagállamokat, hogy akadályozzák meg a Szíriába irányuló fegyverszállításokat. Oroszország az arab állam egyik fő fegyverszállítója – ennek története még a szovjet időkre nyúlik vissza. Az orosz védelmi miniszterhelyettes csütörtökön jelezte: Moszkva továbbra is ad el fegyvereket Szíriának, és ezzel nem szegi meg egyetlen nemzetközi kötelezettségét sem.

Nyugati diplomáciai forrás szerint Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT ülésén közölte, hogy Moszkva vétót emelne a csütörtökön tárgyalt határozat ellen, ha azt már pénteken szavazásra bocsátanák. Ezután döntöttek egy új szövegváltozat elkészítéséről.

Az orosz vezetők korábban azt közölték, hogy az Arab Liga béketerve a rendszerváltást is tartalmazza, és Moszkva nem támogat olyan BT-határozatot, amely nyíltan pártfogolná a liga tervét.