Németországban lesz az európai rakétavédelem bevetési központja

A nyugat-németországi Ramsteinben fogja berendezni az atlanti szövetség az európai rakétavédelem bevetési központját – közölte csütörtökön Brüsszelben egy név nélkül nyilatkozó NATO-diplomata.

    Értesülések szerint az erről szóló döntést a NATO-országok védelmi minisztereinek ezen a napon kezdődött, kétnapos tanácskozásán hozzák meg hivatalosan.
    A Rajna-Pfalz tartományban fekvő Ramstein hatalmas amerikai légitámaszpontnak ad otthont, de ugyanitt található az a parancsnokság is, amely a NATO-országok légterének biztonságáért felel. A NATO-ban már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy amikor kiépül az európai térség rakétavédelmi rendszere, akkor Ramstein lesz annak bevetési központja, tehát ott összpontosul majd a beérkező információk elemzése, és onnan működtetik az egész rakétavédelmi gépezetet. Egyedül a leglényegibb döntéshozatal az, ami nem Ramsteinben történik majd: a belgiumi Monsban található a NATO európai parancsnoksága, és azt a döntést, hogy támadórakéta megsemmisítése érdekében elfogó rakétát kell-e felbocsátani, Mons fenntartja magának.
    Thomas de Maiziére német védelmi miniszter a brüsszeli tanácskozás helyszínén nyilatkozott ugyan újságíróknak a rakétavédelmi programban való német részvételről, de Ramsteinről – egyelőre legalábbis – nem szólt. Csupán azt közölte, hogy Németország a NATO európai rakétavédelmi rendszerének rendelkezésére fogja bocsátani a birtokában levő Patriot rakétákat. Német kormányzati illetékesek szerint ez „több mint 24” rakétát jelent.
    A NATO-ban folyamatosan zajlik a rakétavédelmi rendszer fejlesztése, és az idén májusban Chicagóban tartandó csúcstalálkozón be kívánják jelenteni a rendszer részleges működőképességét.