Kína kiáll az euró mellett

Kína megfontolja mélyrehatóbb részvételét az ideiglenes euróövezeti mentőalapban (EFSF), illetve az azt felváltó euróövezeti stabilitási mechanizmusban (ESM); Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő csütörtökön tárgyalt Angela Merkel német kancellárral Pekingben.

A kínai miniszterelnök a találkozót követően újságírók előtt határozott ígéretet tett arra, hogy Peking segíteni fogja Európa erőfeszítéseit az euró stabilizálására. A kérdésben nemzetközi együttműködést, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepének növelését szorgalmazta.
Ven megerősítette országa elkötelezettségét a támogatásban, de mint mondta, egyelőre keresik annak csatornáit. A tájékoztató során többször is kifejezte Peking bizalmát az európai gazdaságban.
A kormányfő, aki Európát stratégiai jelentőségű partnernek nevezte, fontosnak és sürgetőnek ítélte az euró hitelválság rendezését, ám úgy vélte, a siker Európa saját erőfeszítéseitől függ. Merkel a tájékoztatón erre utalva megjegyezte: a kínai vezetők ismételten aláhúzták: Európa vezetőinek elsőként a saját “házi feladatukat” kell elvégezniük.
Sajtójelentések szerint a német kancellár tárgyalásainak első napján szóba hozta a szellemi tulajdonjogok védelmét és a kínai piac német vállalatok előtti nagyobbra nyitásának igényét.
Angela Merkel népes üzletember delegáció élén érkezett csütörtökön a kínai fővárosba, ahol találkozik Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnökkel és Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) házelnökkel is. Háromnapos útján felkeresi a dél-kínai Kantont is, ahol üzleti fórumon vesz részt.