Londoni elemzők: tízezer milliárd dollár felett a globális devizatartalék, de lassul a gyarapodás

Tavaly tízezer milliárd dollár fölé emelkedett a világ országainak összesített devizatartaléka, és ennek hozzávetőleg 80 százalékát a felzárkózó térség – ezen belül több mint 30 százalékát Kína – birtokolja, de a világgazdasági folyamatok romlása miatt e tartalékok gyarapodása 2011 vége felé markánsan lelassult – áll az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató Londonban ismertetett kimutatásában.

A JP Morgan bankcsoport által készített éves összesítés szerint a tavalyi év kezdeti időszakában tapasztalt gyors készletnövekedés alapján arra lehetett számítani, hogy a globális devizatartalékok 2011 végére átlépik a 11 ezer milliárd dolláros összértéket. A világgazdasági kilábalás ütemének megtorpanása miatt azonban az eddigi adatok alapján az valószínűsíthető, hogy a világ teljes devizatartaléka december végén 10.500 milliárd dolláron állt meg, 1200 milliárd dollárral magasabban az egy évvel korábbi szintnél – áll a JP Morgan elemzésében.
A cég becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben az előző azonos negyedévvel összevetve a világgazdaság GDP-értéke valószínűleg csak 2,2 százalékkal nőtt, jóllehet „kezdetben még úgy tűnt”, hogy az így számolt éves globális GDP-növekedés elérheti a 3,7 százalékot.
A JP Morgan közgazdászai a jelenlegi kilátások alapján azzal számolnak, hogy a tavalyi negyedik negyedévvel összevetve az idei utolsó három hónapban is 2,2 százalékkal lesz magasabb a világgazdasági szintű GDP-érték.
A ház előrejelzése szerint ha a világgazdasági növekedés újból lendületbe is jönne az idén, élénkítve a világkereskedelmet és a kockázatvállalási hajlamot, a globális devizatartalék ebben az esetben is legfeljebb „mérsékelt” ütemben, 10 százalékkal gyarapodna, ami azt jelentené, hogy a tartalékok összege 2012 végére valamivel 11.500 milliárd dollár fölé emelkedne.
A JP Morgan adatai szerint tavaly októberben a globális devizakészletek összértéke 10.300 milliárd dollár volt; ebből 8200 milliárd jutott a felzárkózó térségi országokra, ezen belül Kína tartalékai 3300 milliárd dollárnak feleltek meg.
A ház kimutatása szerint a dollár részaránya a globális devizatartalékokban a hosszú távú folyamatoknak megfelelően változatlanul kétharmad körül mozog. Az elemzés szerint a dollár aránya a tavalyi harmadik negyedévi adatok alapján 64,8 százalék, az euróé 27 százalék, az angol fonté 4,1 százalék, a japán jené 4,0 százalék, a svájci franké 0,1 százalék volt.