Továbbépíthetik a félbemaradt marcali gyógyszállót

Folytatni kívánják a több mint egy éve félbemaradt, 570 millió forint uniós támogatást elnyert marcali gyógyszálló megépítését – nyilatkozták a Marcali Szálloda Kft. projektcég tulajdonosai az MTI-nek szerdán.
Az izraeli-holland érdekeltségű, CEE Hotels Holdings BV. 89,6 százalékos, valamint az ingatlanapportja révén a marcali önkormányzat 10,4 százalékos tulajdonában lévő Marcali Szálloda Kft. igazgatója, Várkonyi Andor az MTI kérdéseire írásban annyit közölt, hogy a gyógyszálló épülete az önerő és az uniós támogatás felhasználásával tető alá került, a műszaki készültsége jelenleg 56 százalékos. Banki hitelt még nem hívtak le, annak ellenére, hogy érvényes finanszírozási szerződéssel rendelkezik a cég – közölte az igazgató.
    Az MTI információi szerint a tulajdonosoknak a gyógyszálló felépítéséről és üzembe helyezéséről szóló fejlesztési szándéka nem változott a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére sem, de módosítani kellett az elképzeléseket, amelyek alapvetően a beruházás befejezésének határidejével kapcsolatosak. Folyamatban van a változások egyeztetése a partnerekkel, továbbá az uniós támogatási szerződés módosítása.
    A Somogy megyei Marcaliban több évtizede tervezik, hogy   gyógy- és wellness szállodát építenek, a tervek megvalósításához 2008-ban 570 millió forintos uniós támogatáshoz jutottak, egy évre rá kezdődhetett meg a 3,2 milliárd forintos beruházással 4 csillagosra és 116 szobásra tervezett gyógyszálló megépítése. Eredetileg 2011 tavaszán akarták átadni a szállodát, a tervezett beruházástól Marcali közel száz munkahelyet és évi 60-70 millió forintos adóbevételt remélt.
    Sütő László polgármester (Marcali az Otthonunk Egyesület) az MTI megkeresésére elmondta: a Marcali Szálloda Kft. többségi tulajdonosa az elmúlt hónapokban el kívánta adni a részesedését egy szakmai befektetőnek, azonban az adásvétel az utolsó pillanatban meghiúsult. A projektcég már rendelkezik 1,7 milliárd forintos aláírt hitelszerződéssel a Magyar Fejlesztési Banknál, így az elvi lehetőség megvan a gyógyszálló projekt folytatására. A többségi tulajdonos január végére hívta össze az érintetteket a tervek módosításáról történő egyeztetésre. 
    A polgármester hangsúlyozta: Marcalinak elemi érdeke fűződik a gyógyszálló megépítéséhez, ami a szomszédos, egyre népszerűbb, folyamatosan fejlesztett gyógyfürdővel együtt „komplex turisztikai attrakció” lehetne, biztosítva az eddigi fejlesztések megtérülését is.