Németh Zsolt: elfogadjuk az Európai Unió szabályait

A külügyi államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány megértette az Európai Bizottság aggodalmait, és az a célja, hogy a jogi eljárás elkerülése érdekében megállapodás szülessen.

Elfogadjuk az Európai Unió szabályait címmel közölt interjút kedden Németh Zsolt külügyi államtitkárral a La Croix című francia katolikus napilap.

Németh Zsolt kifejtette: a magyar kormány megértette az Európai Bizottságnak a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait, és az a célja, hogy a jogi eljárás elkerülése érdekében megállapodás szülessen. „Készek vagyunk tárgyalni, rugalmasak vagyunk” – hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor rámutatott, hogy a kifogások a közelmúltban elfogadott törvényekre vonatkoznak.

Elmondta, hogy a másfél éve hatalmon lévő kormány „hatalmas feladattal” találta magát szemben, miután az azt megelőző nyolc évben a gazdasági és politikai élet „lebénult”, s az elmúlt húsz évben a szükséges demokratikus változásokat nem hajtották végre. „A 2010-es parlamenti választásokon arra kaptunk nagyon egyértelmű felhatalmazást, hogy véget vessünk ennek a bénultságnak” – fogalmazott Németh. Emlékeztetett arra, hogy azóta mintegy háromszáz törvényt fogadott el a parlament, amelyek közül harminc sarkalatos. „Most hogy a munkát elvégeztük, készen állunk bebizonyítani azoknak, akik bírálnak minket, hogy osztjuk az Európai Unió értékeit” – tette hozzá.

Véleménye szerint ezek a törvények megfelelnek az európai jogi normáknak, de természetesnek tartja, hogy az Európai Bizottság jelzi az aggodalmait, hiszen az a feladata, hogy felügyelje a nemzeti törvénykezéseket, és ha szükséges, korrekciós mechanizmust léptessen életbe – hívta fel a figyelmet az államtitkár.