A palesztinok újrakezdik az ENSZ-tagságért folytatott kampányt

 A palesztinok újrakezdik az ENSZ-tagságért folytatott kampányt és – ezúttal erőszakmentes eszközökkel – elindíthatják a harmadik intifádát, mert nem látnak rá esélyt, hogy a jelenlegiizraeli kormánnyal meg tudják kötni a béke-megállapodást – jelentette palesztin hivatalos személyekre hivatkozva a The Washington Times.

    A palesztinok az Izraellel az éve elején, jordániai közvetítéssel elkezdett, nem hivatalos tárgyalások idejére felfüggesztették az ENSZ-tagság elnyerésére irányuló erőfeszítéseiket.
    A közel-keleti „kvartett” – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – felszólította a feleket, hogy január 26-ig terjesszék be a határokra és a biztonságra vonatkozó javaslataikat; a cél az, hogy 2012 végéig tető alá hozzák az izraeli-palesztin megállapodást.
    A palesztin vezetők azonban a határidő közeledtével nem várnak áttörést a tárgyalásoktól. Szabri Szaidam, a Fatah Tanácsának alelnöke és Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója az amerikai lapnak kijelentette, hogy amennyiben az utolsó pillanatban nem születik meg az egyezség, akkor újraindul az ENSZ-tagságért folytatott kampány.
    Az ügy visszatérése az ENSZ-be súlyos csalódást okozna az Egyesült Államoknak, amely már korábban jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsban meg fogja vétózni a világszervezet teljes jogú tagságára vonatkozó palesztin kérelmet. Washingtonnak mindeddig nem kellett élnie ezzel az eszközzel, mert a palesztinoknak nem sikerült megszerezniük a kétharmados támogatást – vagyis 9 szavazatot – a 15 tagú testületben.
    Szaidam szerint a palesztinoknak most „8 és 3/4” támogatója van. A palesztinok azután kezdtek bele a teljes jogú ENSZ-tagság megszerzésére irányuló kísérletbe, hogy összeomlottak a 2010 szeptemberében amerikai kezdeményezésre megkezdődött béketárgyalások, miután Benjámin Netanjahu kormánya nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó települések építésére vonatkozó, 10 hónapos moratóriumát.
    A palesztin álláspont szerint a közvetlen tárgyalások addig nem indulhatnak újra, amíg Izrael nem hagy fel az újabb települések létrehozásával és nem fogadja el a Barack Obama amerikai elnök által előterjesztett formulát, amely szerint a két államra épülő megoldásnak az 1967-es határokon kell alapulnia.
    Az ENSZ-tagságért folytatott kampány azonban csak az egyik eleme a palesztinok küzdelme „dél-afrikanizálásának”. A palesztinok az apartheid-ellenes küzdelem mintájára erőszakmentes tömegtüntetéseket szándékoznak indítani az izraeli diplomácia elszigetelésére irányuló kísérleteikkel párhuzamosan.
    Nabil Saath palesztin külügyi biztos szerint „kétségtelenül” hiba volt a második intifáda (az izraeli megszállás elleni palesztin népfelkelés) militarizálása. A 2000 és 2005 közötti, palesztin öngyilkos merényletekkel ésizraeli katonai csapásokkal kísért intifáda idején a lap szerint mintegy 4000 palesztin és 1000 izraeli vesztette életét. Saath kijelentette, hogy a második intifádának nem kellett volna katonai jelleget öltenie, s az kicsúszott az ellenőrzés alól.
    „Ezúttal sokkal óvatosabbak vagyunk” – monda Saath.
    A palesztin vezetők hangot adtak meggyőződésüknek, hogy Obama a választás évében nem fog olyan nyomást gyakorolni Netanjahura, ahogy azt az elnöksége elején tette. Hanan Asravi palesztin szóvivő és képviselő csalódását fejezte ki az amerikai kormányzatnak Izraellel szembeni meghátrálásával kapcsolatban.
    „Tanúi voltunk annak, ahogy az elveket és értékeket oly gyorsan feladták a szűk személyes érdekek kedvéért” – jelentette ki a The Washington Timesnak Asravi, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy 2012 talán az utolsó év lehet, amelyben még létrejöhet a két államra épülő megoldás.