Kövér László Koszovóban kezdett tárgyalásokat

Kétnapos hivatalos látogatást kezdett Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Koszovóban – értesült az MTI.

Ez az első alkalom, hogy az Országgyűlés elnöke hivatalos látogatást tesz a nyugat-balkáni országban.
Kövér László megbeszélést folytatott Jakup Krasniqi koszovói parlamenti elnökkel. A magyar házelnök kijelentette, hogy “Európa térképén nem maradhatnak fehér foltok”, s „meggyőződése, hogy csak idő kérdése  a független Koszovó teljes körű elismerése”.
Krasniqi elmondta, tudják, hogy nem lesz könnyű a koszovói állampolgárok számára az uniós vízummentesség megszerzése, de mindent megtesznek a feltételek teljesítéséért. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben lelassult a koszovói állam (függetlenségének) teljes (nemzetközi) elismeréséhez vezető folyamat, de bíznak a sikerben.
A Kövér László vezette magyar delegáció részt vett az EU által finanszírozott parlamenti ikerintézményi program hivatalos megnyitóján. A házelnök kifejtette: “Magyarország és a magyar Országgyűlés minden eszközzel támogatja Koszovót az állami intézményi struktúra megerősítésében, és ez nem csupán politikai nyilatkozatokban nyilvánul meg, hanem tényleges tapasztalat-átadásban is. Az ikerintézmény-program alapjaiban járul hozzá Koszovó parlamentjének intézményi megerősítéséhez, és nagy lépést jelent a az európai integrációban az ország számára”.
Az EU finanszírozásában folyó programon való részvétel jogát az Országgyűlés pályázaton nyerte el. A cél a szakértői tapasztalatok átadása parlamenti képviselőknek és a parlamentben dolgozó tisztviselőknek. Koszovóban két év alatt hetvenöt különféle tevékenységre kerül sor, hetven magyar és európai szakértő részvételével.