EP-vita – Csökkent Londonban a magyar törlesztéskockázat-biztosítási árazás

Az általános európai árazási folyamatokat felülteljesítve jelentősen csökkent a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, tükrözve a piaci szereplők derűlátását azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány – amint Orbán Viktor miniszterelnök szerdai európai parlamenti felszólalásában jelezte – az EU-bizottság által felvetett problémák ügyében gyors megoldásra törekszik.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvény-adósság törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 670 bázispont környékén mozgott az előző esti 692,1 bázispontos záró után.
A JP Morgan bankcsoport befektetők számára összeállított, Londonban szerdán ismertetett helyzetértékelése szerint a cég elemzői azzal számolnak, hogy jóllehet várhatóan „több hónapig eltart”, mire a magyar kormány egyezségre jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de az idei második negyedévben valószínűleg megszületik a megállapodás egy készenléti programról.
A szerdai kereskedésben kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 670 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez az előző záróhoz képest több mint 20 ezer eurós csökkenés.
A magyar CDS-árfolyamok a hónap első kereskedési hetében még 750 bázispont – tízmillió euró magyar kötvényadósságra 750 ezer euró – feletti rekordokon jártak.
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.
A CMA kimutatása szerint a szerdai londoni kereskedésben a magyar CDS-díjszabások mozdultak a legnagyobb mértékben lefelé; a többi EU-tagállam törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak éves középárfolyama jórészt stagnált, vagy emelkedett a nap folyamán.
Magyarország CDS-árazása jelenleg valamivel alacsonyabb az euróövezeti tag Írországénál: a szerdai kereskedés végére az ír CDS-tranzakciók díja kisebb emelkedéssel 676 bázispont körül mozgott Londonban.
A szintén euróövezeti tag Portugáliáé ugyanakkor ennek a szintnek csaknem a kétszerese: a portugál CDS-díjszabás szerdán – 80 bázispontos emelkedéssel – 1260 bázispont közelében járt a londoni piacon.