Állandó kiállítás Berlinben Raoul Wallenbergről

Állandó kiállításon mutatják be Raoul Wallenberg életét és tevékenységét Berlinben, a Mauermuseum tárlatát kedden nyitották meg.

Az idén 100 éve született svéd diplomatáról szóló kiállításnak a német főváros egyik legnépszerűbb múzeuma adott helyet. A berlini Fal történetét feldolgozó Mauermuseumban egy egész termet foglal el az új állandó kiállítás, amelyet a magyarországi Wallenberg-év kezdetének napján  nyitottak meg.
A múzeumot létrehozó és üzemeltető civil szervezet hosszú ideje foglalkozik Wallenberggel, mivel az alapító, Rainer Hildebrandt a Kampfgruppe gegen Unmenschlichkeit (embertelenség ellen küzdő harci osztag) elnevezésű egykori nyugat-berlini antikommunista szervezet tagjaként a Wallenberg-családdal közösen kutatta a diplomata sorsát.
A Checkpoint Charlie nevű világhírű egykori határátkelőnél működő múzeumban azért is szenteltek kiállítást Raoul Wallenbergnek, mert a szervezet feladatának tartja az emberi jogok érvényesüléséért folytatott erőszakmentes küzdelem nagy alakjai emlékének ápolását is, így Gandhitól Lech Walesáig egy sor személyiséget bemutattak már időszaki kiállításokon.
A Wallenbergről szóló állandó kiállítás látogatói megismerkedhetnek a svéd diplomata életével és 1944-45-ös budapesti tevékenységével, amellyel csaknem 100 ezer ember életét mentette meg, valamint eltűnésének történetével. A tárlaton bemutatják azt is, hogy miként él tovább Wallenberg legendája.
A keddi megnyitón beszédet mondott mások mellett Karsai Katalin, Magyarország berlini nagykövetének helyettese, aki hangsúlyozta: Magyarország számára kiemelten fontos Raoul Wallenberg öröksége, ezt mutatja, hogy Budapesten több emlékmű és szobor emlékeztet a svéd diplomatára, a kormányzat pedig születésének 100. évfordulója alkalmából emlékévet szervezett.