Az okostelefonokat is támadják

A Symantec tapasztalatai szerint 2011 volt az első olyan év, amikor a mobiltelefonok elleni támadások igazi veszélyként jelentek meg a vállalatok és felhasználók számára.

Az internetes biztonsággal foglalkozó társaság szerint az okos mobileszközök használatának elterjedésével a készülékek egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve, különösen a mobilokat célzó rosszindulatú programok miatt, amelyek példátlan módon szaporodnak, nőtt az adatvesztés veszélye is.
A Gartner piackutató szerint a mobiltelefonok eladása év végére elérheti a 461 milliót, meghaladva a PC-értékesítést. Az okostelefonok és táblagépeket értékesítése 44 százalékkal haladja majd meg a PC-eladásokat 2011-ben.
Az okostelefonok robbanásszerű terjedése a kiberbűnözők figyelmét is felkeltette, aminek eredményeként 2011-ben a mobilos kártevők aránya jelentősen megnőtt. Azoktól a kártevőktől kezdve, amelyek emelt díjas üzenetekkel bombáznak, egészen a rosszindulatú programokig, amelyek az információlopásra specializálódtak.
Jóllehet a felmérések szerint 2011 a külső támadások éve volt, a vezető informatikai biztonsági szakértők egyre nagyobb kockázatot látnak a belső dolgozókkal kapcsolatban. Az ok ismét a mobileszközök elterjedése, különösen a személyi mobileszközöké. A táblagépek elsősorban abból a szempontból jelentenek problémát, hogy az alkalmazottak a vállalati infrastruktúrában is használni kezdték az eszközöket gyors ütemben. Ez pedig meghaladja a szervezetek azon képességét, hogy biztosítsák és menedzseljék az eszközöket, továbbá, hogy megvédjék azokat a bizalmas információkat, amelyekhez a munkatársak hozzáférhetnek a táblagépeken keresztül.
A fő veszélyforrássá így azok az alkalmazottak váltak, akik táblagépeikkel elkerülik az informatikai részlegek radarját hozzáféréskor és érzékeny adatokat osztanak meg. Abban az esetben pedig, ha az elkövető rosszindulatú, szigorúan bizalmas szellemi tulajdont lophat el.
A Symantec elemzése szerint a célzott támadások leggyakoribb áldozatai a kis- és középvállalkozások: ezek ugyanis nincsenek felkészülve az ilyen jellegű fenyegetések elhárítására, miközben csak a felük gondolja úgy, hogy mivel ők kisebb cégek, nincsenek veszélyben. Ez azonban szöges ellentétben áll a tapasztalatokkal. A Symantec adatai szerint 2010 eleje óta az összes célzott támadás 40 százaléka az 500 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatokra irányult, szemben azzal a 28 százalékkal, amelyek kifejezetten a nagyvállalatokat célozták.
A tanulságok felvetik azt a kérdést, hogy pontosan mit is tartogathat a jövő a számítógépes biztonság szempontjából 2012-ben? A Symantec szerint egyvalami biztos: ahogy az előző év, úgy 2012 is új számítógépes biztonsági kihívásokkal fog szolgálni, ugyanakkor új lehetőségekkel is, hogy a felhasználók megvédhessék magukat.