Irán legújabb fegyvereit teszteli

Iráni hadgyakorlat

Tíznapos haditengerészeti gyakorlatot kezdett Irán szombaton a Hormuzi-szoros térségében – közölte az al-Alam állami tévécsatorna.

Velajat-90 kódnevű gyakorlaton a legújabb fegyverzeteket próbálják ki, egyebek között a rakéta- és torpedóvetőket. A manőverekben hadihajók és tengeralattjárók is részt vesznek – mondta Habibulla Szajjari tengernagy. Az iráni haditengerészet parancsnoka sietett hangsúlyozni, hogy a hadgyakorlat nem jelent veszélyt senkire nézve, célja a védelmi képesség ellenőrzése.

Irán a világ harmadik legnagyobb kőolajexportőre, a Hormuzi-szoros pedig kulcsfontosságú a vízi úton szállított olaj szempontjából. A világ kőolajtermelésének mintegy 40 százaléka származik a Perzsa-öböl menti térségből. E mennyiség tekintélyes hányada a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl közti, 54 kilométer széles Hormuzi-szoroson át jut el a fogyasztókhoz.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, miközben azt állítja, hogy atomprogramja békés célú. Izrael, amely jelenleg feltehetően az egyetlen atomhatalom a közel-keleti térségben, létét fenyegető veszélyt lát az iráni szándékokban.
Teherán azt hangoztatja, hogy egy Irán elleni katonai csapásnak fájdalmas következményei lennének. A múltban olyan kijelentések is elhangzottak, hogy katonai támadás esetén a Hormuzi-szoros lezárása is szerepelhet lehetőségként a megtorló intézkedések között.