Tiltják az örmény népirtás tagadását

Tiltják az örmény népirtás tagadását Franciaországban – A törökök retorziókkal fenyegetnek

A francia nemzetgyűlés törvényben tiltotta meg csütörtökön annak tagadását, hogy népirtásnak minősül 1,5 millió törökországi örmény lemészárlása 1915-ben. A török vezetés úgy döntött, hogy befagyasztják a politikai és katonai együttműködést Franciaországgal, illetve felfüggesztik a kétoldalú látogatásokat, ezzel reagálva a francia nemzetgyűlés csütörtöki döntésére.
 
A képviselők nagy többséggel egyszerű kézfelemeléssel szavazták meg a törvényt, amely alapján egy év börtönnel és 45 ezer euró pénzbírsággal lehet büntetni a népirtás tagadóit és azokat, akik erőteljesen kisebbíteni próbálják” ezt a tényt. Törökország előre tiltakozott a törvény miatt, és az elfogadása után nyomban hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét, és figyelmeztetett, hogy ennek „súlyos következményei” lesznek a gazdasági és politikai kapcsolatokban. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a hét végén kijelentette, hogy „aki népirtást akar látni, annak vissza kell fordulnia, és megnézni saját piszkos és véres történelmét”. Ezzel a francia gyarmatosításra utalt. Örményország külügyminisztere háláját fejezte ki a nemzetgyűlésnek és a francia népnek.

Erdogán: „ezek csak az első török szankciók a francia döntésre.”

A törvényt a szenátusnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba lépjen. Ez nem vehető biztosra, mert egy hasonló, az alsóházban megszavazott tervezetet a felsőház öt évvel később, az idén tavasszal elutasított. Formailag a törvény az összes, Franciaországban népirtásnak minősített eset tagadását tiltja, vagyis a holokausztét is, de azt már korábban becikkelyezték.

A francia kormány már 2001-ben népirtásnak minősítette, de nem szankcionálta az 1915 és 1917 között lezajlott tömegmészárlást, amelyben az örmény fél szerint 1,5 millióan vesztették életüket. Törökország szerint mindössze 500 ezren haltak meg ebben az időszakban, és őket is az első világháború áldozataiként tartja számon.

Török válasz: retorziók

A francia nemzetgyűlés döntésére a válaszintézkedéseket Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök jelentette be.

Noha mind Franciaország, mind Törökország a NATO tagja, Erdogan szerint Törökország ezentúl esetről esetre dönt minden olyan katonai kérelemről, amikor francia gépek az ország légterét szeretnék használni. S már jó előre tudatta: elutasítanak majd minden olyan kérést, hogy francia hadihajók török kikötőkbe látogathassanak.

A török miniszterelnök szerint ezek csak az első török szankciók a francia döntésre, s fokozatosan más lépéseket is bevezethetnek majd. „Felülvizsgáljuk kapcsolatainkat Franciaországgal” – szögezte le Erdogan. „Sajnálatos módon az összes figyelmeztetésünk ellenére elfogadták ezt a törvényjavaslatot. Ez nagyon súlyos, gyógyíthatatlan sebeket okoz majd kétoldalú kapcsolatainkban” – tette hozzá. 

Törökország már jó előre tiltakozott a törvény miatt. Recep Tayyip Erdogan a hét végén kijelentette, hogy „aki népirtást akar látni, annak vissza kell fordulnia, és megnézni saját piszkos és véres történelmét”. Ezzel a francia gyarmatosításra utalt.

MTI / atv.hu /bpi.hu