2011-ben 66 újságírót gyilkoltak meg

Háborúkról és háborús övezetekből tudósítanak – és gyakran két front közé szorulnak: 2011-ben a Riporterek Határok Nélkül szervezet adatai alapján világszerte 66 újságírót gyilkoltak meg. Internetes aktivisták és bloggerek is életüket vesztették a szabadságért vívott küzdelemben. A legveszélyesebb ország Pakisztán.

Az újságírók számára egyre kockázatosabbá válik a tudósítások készítése – sok országban a letartóztatás lehetőségével, akár sérülésekkel, vagy végső esetben halálukkal is számolniuk kell. Idén a Riporterek Határok Nélkül szervezet adatai alapján világszerte legalább 66 újságírót öltek meg.

Ez a szám 16 százalékkal magasabb, mint a tavalyi áldozat – közölte a szervezet. A legveszélyesebb ország – ahol 10 újságírót öltek meg – Pakisztán volt, ezután Irak (7 halott), és Mexikó (5 halott) következik. Egy másik szervezet – a Press Emblem Campaign – hétfőn ismertetett adatai alapján az idén meggyilkolt újságírók száma a 106-ot is elérheti.

A letartóztatások tekintetében hasonló ugrásszerű emelkedésről számolt be a Riporterek Határok Nélkül szervezet. 2011-ben 1044 újságírót vettek őrizetbe, míg ez a szám 2010-ben „csupán” 535 volt. A jelentős emelkedés oka többek között az arab tavasz során lezajlott tüntetések lehetnek, nem beszélve a nagyobb demonstrációkról Görögországban, Fehéroroszországban, Ugandában, Chilében, és az Egyesült Államokban; ezen eseményekben sok újságírót fogtak el. A legtöbb riportert azonban Kínában, Iránban és Eritreában tartják fogva.

Most először a Riporterek Határok Nélkül egy listát is megjelentetett a világ 10, újságírók számára legveszélyesebb helyszínéről. Többek között ezek közt található a Tharir tér az egyiptomi fővárosban, Kairóban, Misurata Líbiában, több szíriai város, a Pakisztán déli részén fekvő Khuzdar terület és a mexikói Veracruz tartomány. Utóbbi helyütt a drogbandák közötti véres háború követel egyre több áldozatot azon újságírók soraiból is, akik kritikusan szemlélik az eseményeket.

A bloggerekre és az internetes aktivistákra nehezedő nyomás is nőtt idén. Eddig 199 internetes disszidenst tartóztattak le (2010-ben ez a szám 152 volt), míg emellett legalább 5 online-aktivista életét is vesztette. A növekvő nyomás mögött a bloggerek és az internetes aktivisták az információ és hírek terjesztésében betöltött egyre jelentősebb szerepe áll.
„Egyes országokban a bloggerek a lakossági tudósításban átvették a központi szerepet, különösen olyankor, amikor a hagyományos médiacsatornákat cenzúrázzák, vagy a nemzetközi újságírókat nem engedik be az országba” – közölte a Riporterek Határok Nélkül szervezet.

Ezáltal az internetes aktivisták a hatóságok és az erőszakos csoportok látóterébe kerültek. A megfigyelők emelkedésről számoltak be azon országok esetében is, ahol internetes cenzúra működik – ezek száma 62-ről 68-ra emelkedett. Ugyanakkor a hagyományos cenzúrázott médiumok száma nem változott, 500 maradt.

Spiegel/atv.hu/bpi.hu