Újabb egyeztetést tartott Gál András Levente kormánybiztos

Zsidó vallási közösségek képviselőivel egyeztetett a kormánybiztos

g__landr__slevente_cimlapra.jpgÚjabb egyeztetést tartott Gál András Levente kormánybiztos a zsidó vallási közösségek képviselőivel az örökjáradék kifizetésének rendjéről.

Újabb egyeztetést tartott Gál András Levente kormánybiztos a zsidó vallási közösségek képviselőivel az örökjáradék kifizetésének rendjéről.


A felekezetek jövő keddig írásban reagálnak az elhangzott felvetésekre; a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselője a megbeszélésen jelezte, a Mazsihisz semmilyen formában nem kívánja a jelenleg hatályos szerződést megváltoztatni – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtófőosztálya.

A minisztérium közleménye szerint az egyházi örökjáradékról szóló megállapodások 1998-as megkötése óta, valamint a 2012. január elsején hatályba lépő új egyházi törvény miatt, jelentős változások történtek a hazai zsidó felekezetek szervezeti viszonyaiban.

Gál András Levente a Zsidó Közösségi Kerekasztal 2011. szeptember 22-én tartott fordulóján javasolta a változásokkal kapcsolatban a zsidó felekezetek közötti tárgyalások megkezdésének szükségességét. Ekkor a Mazsihisz – elismerve a megváltozott helyzetet – ajánlatot tett az örökjáradék rendezésére, de a kifizetés jogcímében és módjában akkor a felek nem tudtak dönteni.

A megbeszélésen részt vett valamennyi magyarországi zsidó vallási közösség vezetője, akik számba vették az örökjáradékkal kapcsolatban eddig keletkezett jogszabályokat, irányadó alkotmánybírósági határozatokat, megállapodásokat és egyéb iratokat, valamint egyeztették az esetleges véleménykülönbségeket.

Zoltai Gusztáv, aki a Mazsihisz képviseletében megfigyelőként vett részt az egyeztetésen, ismertette a Mazsihisz azon álláspontját, hogy készek támogatni a többi zsidó vallási közösséget, azonban azt nem az örökjáradék terhére tennék, továbbá hangsúlyozta, hogy a Mazsihisz semmilyen formában nem kívánja a jelenleg hatályos szerződést megváltoztatni.

A többi vallási közösség (EMIH, MAOIH, reform-zsidó hitközségek) képviselői kinyilvánították azon szándékukat, hogy az örökjáradékból nekik juttatandó összegből erre irányuló megállapodások esetén, készek hozzájárulni a Mazsihisz által jelenleg fenntartott intézmények működtetési költségeihez – közölte a minisztérium.

A Mazsihisz az MTI-vel szerdán azt közölte: az első Orbán-kormánnyal kötött megállapodást tekinti érvényesnek. Mint írták, levélben utasították vissza Gál András Levente kormánybiztos tervét, amely a Mazsihisz-t illető örökjáradék egy részének államosítására és más csoportoknak való átadására irányul.

A levélben hangsúlyozták továbbá, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közleménye a Mazsihisz álláspontjáról „nem felel meg a valóságnak”, mert a Mazsihisz soha sem ismerte el, hogy az örökjáradékra, vagy annak egy részére bárkinek, bármilyen jogos igénye lehetne.

„A Mazsihisz ragaszkodik ahhoz, hogy az előző Orbán-kormánnyal kötött megállapodásokat a jelenlegi kormány is tartsa be”, – hangsúlyozva – „minden ettől eltérő döntés jogtalan, Magyarország Alaptörvényét sértő, egyoldalú szerződésszegő magatartás lenne, amelyet minden jogi fórumon megtámadna” a szövetség.

A megbeszélésen részt vett valamennyi magyarországi zsidó vallási közösség vezetője, akik a teljesség igényével számba vették az örökjáradékkal kapcsolatban eddig keletkezett jogszabályokat, irányadó alkotmánybírósági határozatokat, megállapodásokat és egyéb iratokat, valamint egyeztették az esetleges véleménykülönbségeket.