Új módszer a rákkezelésben: „felrobbantják” a beteg sejteket

Izraeli kutatók bejelentették, hogy új eljárást dolgoztak ki a rák kezelésére, amellyel „felrobbantják” a rákos sejteket.

Jona Keizari és Jichák Kelszon, a Tel-avivi Egyetem munkatársai most fogják elkezdeni a klinikai kísérleteket a daganat belsejében rövid hatótávolságú alfa-sugárzást kibocsátó, tű vékonyságú radioaktív implantátummal. A sugárterápiától eltérően, amely kívülről bombázza gamma-sugarakkal a testet, az alfa-részecskék „a daganat belsejében keringenek, felbomlás előtt kifelé terjednek” – írta az egyetem közleményében.
„Úgy működik, mint a fürtös bomba. Ahelyett, hogy egyszerre robbanna fel, az atomok folyamatosan terjednek és alfa-részecskéket bocsátanak ki egyre nagyobb távolságra.” A folyamat mintegy tíz napig tart, és a mellékterméke nem sugárzó és nem mérgező ólom – olvasható a közleményben.

„Nemcsak a rákos sejtek pusztulása biztosabb, de az esetek többségében a testben védettség is kialakul a daganat visszatérésével szemben” – írja a kórház. Az implantátum, amelyet injekciós tűvel juttatnak a daganatba, egészségkárosodás nélkül magától felbomlik.

Az egereken végzett kísérletek során az egyik csoportnál sebészi eljárással vették ki a daganatokat, míg a másikban az új sugárterápiát alkalmazták. „Amikor a kísérleti alanyokba ismét rákos sejteket fecskendeztek, a sebészeti beavatkozáson átesetteknél 100 százalékban kialakult az új daganat, míg az új sugárkezelésen átesettnél ez az arány 50 százalékos volt” a közlemény szerint.

A kutatók több fajta daganatos megbetegedésnél, így a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és az emlőráknál, valamint az agydaganatnál kiváló eredményt értek el.