Az uniós dotációnak köszönhetően digitalizálják a foglyok adatbázisát is.

Négymillió euróval segítik az auschwitzi emlékhelyet

Az Európai Bizottság 4 millió eurót különített el az állami múzeumként működő dél-lengyelországi auschwitz-birkenaui (Oswiecim-Brzezinka) egykori náci koncentrációs tábor megóvására és konzerválására.
Az erről szóló megállapodást Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója és Jean Pierre Vandersteen, az Európai Bizottság tömegkommunikációért felelős vezérigazgatója írta alá. Az Auschwitz – a hitelesség megőrzése – kilenc feladat 2012-2015-re elnevezésű projektre az Európa az Állampolgárokért uniós alapból utalják át a fenti összeget.

A projekt keretében az Auschwitz II.-Birkenau tábor területén elsősorban régészeti, illetve föld- és víztani kutatásokat fognak végezni, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megkezdjék a komplex konzervációs munkálatokat az ott található téglaépületekben, amelyek többnyire a női foglyok barakkjai voltak.

A másik fontos szempont a múzeum történeti gyűjteményei tárolási biztonságának javítása. A 24. blokkban, ahol a levéltár található, megerősítik a födémet, és korszerű tűzoltó készülékeket helyeznek el, javítva a tűzbiztonságot. Teljesen korszerűsítik a bőröndraktárt is: itt olyan különleges szekrényeket helyeznek el, amelyeket külön ezeknek a tárgyaknak az őrzésére terveztek. Néhány rossz állapotban lévő üvegszekrényt is kicserélnek, ami javítja a múzeumi tárgyak biztonságát.

Az uniós dotációnak köszönhetően digitalizálják a foglyok adatbázisát is.

Lengyelország nemrégiben a nemzetközi közösség segítségét kérte az auschwitzi táborkomplexum fenntartásához. Már több ország ajánlotta fel támogatását: Németország 60 millió, Ausztria 6 millió euróval, az Egyesült Államok 15 millió dollárral, Nagy-Britannia pedig 2,5 millió fonttal (2,8 millió euró) járul hozzá a pénzalaphoz. A lengyel kormány 10 millió eurót különít el erre a célra. Az alap jelenleg összesen 92 millió euró fölött rendelkezik.