Söndörgő Együttes koncertje a Rumbach Zsinagógában

Zoltai Gusztáv beszéde

Tisztelt Zeneszeretők!

 

Nagy öröm számomra, hogy a magyar zsidóság tulajdonát képező Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ad helyt a világhírnév felé haladó Söndörgő Együttes koncertjének.  A hitközség mindig kiemelt szerepet tulajdonít a fiatal generáció segítésének és kulturális események támogatásának.

Az együttes azzal a kéréssel keresett meg engem, hogy egy különleges helyszínen szeretnének koncertet adni. Választásunk nem véletlenül esett a Rumbach Zsinagógára. Érdekes párhuzam figyelhető meg a helyszín és az Együttes között.

Az idén számos hazai és külföldi koncertpódiumot megjárt Söndörgő Együttes 2011-ben jelentetett meg egy új albumot, mely áttörést eredményezett a nemzetközi világzenei színtéren, rendkívül pozitív visszhangot keltve a legfontosabb szaklapokban és rangos napilapokban.

Zenei képzettségük hazai elismerését mi sem igazolja jobban, mint az, hogy Eredics Salamon az együttes legfiatalabb tagja vehette át idén Magyar népművészet és közművelődés kategóriájában a Junior Prima Díjat.

A világhírnév felé haladó együttes különleges koncertjét hallhatjuk ma este egy világhírű építész által tervezett zsinagóga falai között.

Az autentikus népzenét modern felfogásban  játszó Söndörgő lemezbemutatója nem is lehet méltóbb helyen mint az építészeti modernség atyja  által tervezett zsinagógában.
A zsinagóga 1868 és 1872 között épült, Otto Wagner, a 19. század végének, 20. század elejének legnevesebb bécsi építésze. Az épület a mór stílusú zsinagógák egyik legkiválóbbja az egész világon, és talán a legszebb terű a budapesti zsinagógák közül.

Az épület egyik érdekessége a telepítés. Addig ugyanis jobbára csak önálló épületként szolgáló zsinagógák létesültek, ez viszont zárt sorú beépítéssel épült a járdavonalra, mint bizonyos mértékig korábban a Dohány utcai zsinagóga. Ennél is fontosabb, hogy a romantikus elemekkel készült belső tér különleges, nyolc szög alakú, ami egészen egyedi és hangulatos, mondhatni keleties jelleget kölcsönöz az épületnek. A misztikus hangulatot emelik a térelválasztó párkányzatok és a különlegesen szép, színes, mór stílusú, keleties mintázatú belső festés.

A Rumbach utcai zsinagógában 1959-ig imádkoztak.  A `80-as évek végén egy építőipari vállalat megvásárolta, és úgy gondolta, hogy teljesen felújítja, majd eladja. Ez a helyreállítás csak nagyjából készült el: az utcai homlokzatot és a zsinagóga szerkezetét állították helyre, és elkészült a belső falak új borítása is. 1992-ben a cég csődöt mondott, és az állami tartozásainak a fejében került az épület az ÁPV Rt.-hez, ahonnan most visszakerült a Budapesti Zsidó Hitközséghez.

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a hitközség álma válna valóra, ha pályázatokból és egyéni adakozásokból elérhetnénk azt, hogy a zsinagógában újra felcsendülne az ima hangja.

A főbejárat fölött héber bibliai idézet olvasható: „ Ez az Örökkévaló kapuja, az igazak lépjenek be rajta.”

Lépjünk hát be rajta együtt és élvezzük közösen ezt a fantasztikusnak ígérkező koncertet.