Liszt-év – Végéhez közeledik az eseménysorozat

 Több mint húsz országban ötezer zenész lépett fel a bicentenáriumi Liszt-év több mint kétszáz koncertjén, a magyar zeneszerző és előadóművész zenéje pedig távoli földrészekre is eljutott.

„A Liszt-év és a magyar soros EU-elnökség apropóján megrendezett Liszt-programokkal nemcsak a zeneszerző munkásságát és általa is vállalt magyarságát mutattuk be, de fellépőink és rendezvényeink azt is bizonyították, hogy hazánk méltán tartozik évszázadok óta a klasszikus zene élvonalához” – összegezte az évforduló eredményeit Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium(NEFMI) kultúráért felelős helyettes államtitkára a Liszt-év eseményeit összegző keddi budapesti tájékoztatón.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy 405 millió forintot fordíthattak a szervezők az eseményekre. Hammerstein Judit szerint szerencsés egybeesés, hogy a Liszt-bicentenárium első féléve és a magyar soros EU-elnökség egy időpontra esett, így az európai kulturális programok repertoárjában is prioritást élvezett Liszt művészetének bemutatása, alkalmat teremtve arra, hogy a világhírű komponista zenéjét Európában és a világon is Magyarországgal azonosítsák.
A magyarországi Liszt-éven kívül Ausztriában, Németországban és Franciaországban is sikeres évadot, fesztiválokat szenteltek a zeneszerző óriásnak.
Balatoni Monika, a programokat koordináló Hungarofest kreatív és stratégiai igazgatója felidézte, hogy az év nehezen indult. Nemcsak új vezetők kerültek a Hungarofest élére, hanem más „gazdához” kerültek, a NEFMI-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Ennek ellenére a fontos rendezvényeknél sok segítséget kaptak a kulturális ügyekért felelős államtitkárságtól.
Az év folyamán Londonban tizenhat, Párizsban és Brüsszelben nyolc-nyolc koncertet szerveztek. Voltak emlékhangversenyek Prágában, Bécsben, Bayreuthban, Rómában és Moszkvában is. A World Liszt Day révén – amikor a Krisztus című oratórium hangzott el – Liszt-muzsika szólt Szöulban is. „Koncertórában számolva napi egy órányi Liszt muzsika hangzott el Európában”- jegyezte meg a kreatív igazgató.
A Liszt-év még nem zárult le, a következő esztendőre marad a nagy ünnepi búcsúkoncert. Bár a Hungarofest Klassz Zenei Irodája megszűnt, a Klassz Tehetségek projekt tovább működik, de más módon. A féléves külföldi tanulási lehetőség helyett öt fiatal muzsikust, együttes hívnak meg részvételre és a hazai promóciójukat mozdítja elő a Hungarofest.
Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora emlékeztetett arra, hogy a Liszt-évforduló alkalmával milyen sikerrel szerepelt a Zeneakadémia ének- és zenekara Bayreuthban, ahol Liszt nyugszik. 2012-ben több jeles évforduló is lesz, a rektor mérlegelése szerint fontos Kodály Zoltán születésének 130. évfordulójáról megemlékezni. Ez jó alkalom lehet arra – tette hozzá – hogy a magyar közoktatásban a zenei képzés kodályi gondolata visszanyerje pozícióját.