Belgiumi merénylet: négyre emelkedett a halálos áldozatok száma

 Négyre emelkedett a belgiumi Liege-ben elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma, miután késő délután ketten a kórházban belehaltak sérüléseikbe – jelentette be Danielle Reynders államügyész.

A 33 éves merénylő mellett – aki végül vélhetően öngyilkos lett – egy 75 éves asszony és két tizenéves fiú vesztette életét a kézigránátos robbantások és a lövöldözés miatt.
A sebesültek száma a legfrissebb beszámolók szerint eléri a 75-öt, és többen közülük továbbra is súlyos állapotban vannak. Sajtóértesülések szerint egy kétéves kislány állapota is válságos.
A merénylő a büntetett előéletű Nordine Amrani, akit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezeti részvételért és vadkender-termesztésért börtönbüntetésre ítélték.
Mostani tettének oka továbbra sem ismert pontosan, feltehető, hogy célpontja az igazságügyi palota épületében lehetett. Egy ideig szöktetési kísérletre gyanakodtak.
Reynders csak annyit mondott, hogy Amraninak kedden meg kellett jelennie az igazságügyi palotában.
Az események a palota közelében, a zsúfolt Saint-Lambert téren zajlottak le, a kora délutáni órákban. A merénylő több gránátot robbantott, egyebek között egy buszmegállóban, majd egy géppisztolyból is lövöldözni kezdett. Később menekülni próbált, és lövöldözés zajlott le közte és a rendőrök között is.
A mentők és a rendőrség nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a szomszédos Hollandiából is hívtak segítséget. Több sebesült és járókelő az igazságügyi palotában és egy közeli múzeumban talált menedéket.
A belga belügyminisztérium egy illetékese úgy nyilatkozott hogy nem terrorcselekményként kezelik az ügyet.
Elio Di Rupo miniszterelnök részvétéről biztosította az áldozatokat, és bejelentette, hogy személyesen, a helyszínen tájékozódik a történtekről.