Medvegyev: Alaposan ki kell vizsgálni a panaszokat

 Alaposan ki kell vizsgálni a parlamenti választások során tapasztalt jogsértésekkel kapcsolatos panaszokat – tájékoztatott kedden az erre vonatkozó utasításról az orosz államfő.

Dmitrij Medvegyev az orosz törvényhozás alsóházába a december 4-i választások kihirdetett eredményeként bejutott négy párt vezetőivel találkozott, amikor azt is bejelentette, hogy december 21-én lesz az új duma alakuló ülése.
Az államfő hangsúlyozta, hogy a választásokon tapasztalt jogsértések ügyében igazságos döntéseket kell hozni. Mint mondta: a Központi Választási Bizottsághoz 117 panasz érkezett a választások napján.
Medvegyev gratulált a győztes Egységes Oroszországnak – amelynek listavezetője volt – a parlamenti többség elnyeréséhez, az ellenzéknek pedig ahhoz, hogy jelentősen meg tudta erősíteni befolyását az Állami Dumában.
„Ez új helyzet. Nem mindenki volt elégedett a népakarat megnyilvánulásával, de másképp ez nem szokott lenni”- tette hozzá az orosz államfő.
Úgy vélte, hogy az ellenzéknek a parlamenti abszolút többséget birtokló Egységes Oroszországhoz hasonlóan a parlamenti bizottsági elnöki posztok jelentős részét meg kell kapnia.
Az államfő a duma előtt álló feladatokról szólva felhívta a figyelmet a jogrendszer továbbfejlesztésére. Mint mondta: szükségesnek tartja a politikai reform folytatását, hogy ne alakuljon ki szakadék az egyes társadalmi csoportok és az intézményrendszer között.
Dmitrij Medvegyev az is bejelentette a parlamenti pártok vezetőinek, hogy december 22-én tartja meg beszédét a Szövetségi Gyűlés előtt.
A korábbi államfők: Borisz Jelcin és Vlagyimir Putyin tavasszal mondták el beszédüket a parlament két háza egyesített ülésén. A 2012. március 4-re kiírt elnökválasztáson a kormányzó Egységes Oroszország párt színeiben Vlagyimir Putyin kormányfő indul, Medvegyev pedig a várhatóan a miniszterelnöki posztot veszi át jövőre.