Mazsihisz: beigazolódtak a Kozma utcai temetőben történt pénzügyi visszaélések

A Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH) érkezett bejelentés alapján haladéktalanul elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a Kozma utcai temetőben történt visszaélésekről szóló beadvány alapos volt – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, „egy arra nem jogosult személy a BZSH-t illető pénzösszeget vett át, és arról olyan nyugtát állított ki, amelyen nem a hivatalos pecsét szerepelt. Az átvett összeget ekkor nem fizették be a főpénztárba”. A vizsgálat megállapításai után a Kozma utcai temető vezetője a hiányzó összeget befizette a főpénztárba, munkaviszonyát pedig megszüntették – tették hozzá.
A Mazsihisz hangsúlyozta: a további vizsgálat, az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása, az elkövetők felelősségre vonása a nyomozó hatóság és a bíróság feladata.
A Chevra Kadisa temetkezési osztályt nem érintik az elkövetett visszaélések. A központi főpénztár és könyvelés zárt rendszere hiánytalanul rögzít minden temetéssel kapcsolatos bevételt, amelyet a Chevránál rendelnek meg – jegyezték meg.