Továbbra is tárgyalni kell az eváról

Orbán Viktor miniszterelnök határozott volt a frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót – fogalmazott Lázár János Rogán Antallal közösen tartott sajtótájékoztatóján, ahol beszámolt a Fidesz és a KDNP frakciók hétfői üléséről, melyen a miniszterelnök és a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is részt vett. A frakcióvezető azonban hozzátette: a Fidesz arra kéri a kabinetet, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva mértékét, és csak 2013-tól szűnjön meg. Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke ugyanitt elmondta, a Fidesz-frakció egyértelműen elkötelezett abban, hogy a tavalyi év adócsökkentéseit minden körülmények között meg kell védeni.

A miniszterelnök világossá tette, hogy a magyar gazdaság növekedési pályáját döntő mértékben befolyásolja a német, illetve a francia gazdaság növekedése – mondta Lázár. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy Magyarország 8000 vállalkozáson keresztül kapcsolódik a német gazdasághoz, többszázezer munkahely sorsát befolyásolja az, hogy hogyan alakul az elkövetkező hónapokban a német és a francia gazdaság helyzete.

 

A frakcióvezető, idézve a kormányfő szavait, kiemelte, hogy a következő években is a magyar gazdaságpolitika sarokkövei az adósság- és hiánycsökkentés, illetve a végtörlesztés lesznek. Ezzel összefüggésben Lázár kitért arra is, hogy a 2012-es évi hiánycél változatlanul a 2,5 százalék körüli érték. Hangsúlyozta: ha a jövői évi költségvetés megvalósul, 2004 óta először lesz 3 százalék alatt a hiány.

 

 

Ugyanakkor Lázár felhívta a figyelmet arra is, hogy a mozgástér a beterjesztett javaslathoz képest is rendkívül szűkre szabott. Szavai szerint bizonyos volumenű változtatásokra biztos, hogy nem lesz lehetőség a jövő évi büdzsében.

Az adótörvényekről szólva a frakcióvezető kifejtette: Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a helyi adóterhek, a vállalkozások tekintetében nem növekedhetnek, ugyanis ez jelentősen csökkentené hazánk versenyképességét. Azonban – mint azt a politikus elmondta – a miniszterelnök Rogán Antalt és Lázár Jánost azzal bízta meg, hogy dolgozzanak ki egy javaslatot a magánszemélyek vonatkozásában a helyi adók változtatására.

A frakcióvezető ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a terület teljes felülvizsgálata indokolt, azonban megjegyezte, hogy a termőföldhasználatának helyi adókörbe való utalása elképzelhető.

Az egyszerűsített vállalkozói adóval összefüggésben Lázár János aláhúzta: a kormány egyértelműen azt az álláspontot képviselte, hogy meg kell szüntetni, ugyanis Magyarország most nincs abban a helyzetben, hogy az evát meg tudja tartani. Azonban a Fidesz-frakció szerdán javaslatot tesz arra, hogy a nevezett adót – az eva 2012. évi mértékét megnövelve – 2013. január 1-vel vezessék ki.

Lázár János azt mondta, a civil szervezetek támogatása emelésének ügye egy olyan kérdés, amellyel kapcsolatban a frakció szeretné „újranyitni” a költségvetési javaslatot. Hozzátette: a frakció el szeretné érni, hogy a jelenlegi 1,3 milliárd forintos keretösszeg emelkedjen.

 

 

Nem csökkenhetnek a fizetések

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke felidézte, az adócsökkentések révén a vállalkozásoknál 150 milliárd forintot, magánszemélyeknél több mint 450 milliárd forintot hagyott a kormányzat a személyi jövedelemadó (szja), illetve a társasági nyereségadó csökkentésének köszönhetően. Hozzátette, azt szeretnék, ha ezek változatlanul maradnának 2012-ben és a jövőben, bármilyen legyen is a gazdasági helyzet.

Annak szemléltetésére, mindez mekkora érték, Rogán Antal néhány nemzetközi példát említett: Romániában jelenleg 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak bérét, 15 százalékkal a nyugdíjakat, Görögországban 15 százalékos bércsökkentést vezettek be a közszférában, Olaszországban az adókedvezmények mellett nyugdíjcsökkentés van, Portugáliában pedig az áfa 10 százalékos növeléséről döntöttek.

 

 

Rogán Antal aláhúzta: a Fidesz-frakció elkötelezett abban, hogy az adócsökkentések mellett a nyugdíjak reálértékét is meg kell védeni, és oda kell figyelni arra is, hogy a fizetések – akár a közszférában, akár azon kívül – ne csökkenjenek nominálisan.

A bankok szabályozásával kapcsolatban a fideszes képviselő arról beszélt, a Fidesz-frakció támogatta a gazdasági bizottság kamatszabályozási javaslatát, amely tisztességes versenyre és viselkedésre kényszeríti a bankokat. Kifejtette: a 2012. január 1-jén életbe lépő szabályozás azt foglalja magában, hogy egyfelől általános, 30 százalékos THM korlátozást vezet be magánszemély és magánszemély közötti hitelnyújtás tekintetében is. Hozzáfűzte, az alól csak két területen engednek kivételt. Az egyik az áruhitel, ahol 45 százalékos THM mértéket írnak elő, így a jelenlegihez képest 5-6 százalékponttal fog csökkenni a THM-ek értéke. A hitelkártya termékek esetében szintén csökkenés várható – a 45 százalékos korlátot vezetjük be – mondta Rogán.

A gazdasági bizottságának elnöke arról is beszélt, a hosszú lejáratú hitelek esetében bevezetik a referenciakamathoz való kötést, amelynek értelmében a pénzintézetek nem emelhetik önkényesen a kamatokat, és a hitelnyújtást megelőzően meg kell határozniuk, mi az a százalékhatár, amelyhez a kamatot igazítja, és a kamat csak akkor változhat, ha a referenciakamat nő vagy csökken.

Történelmi áttörés

Jövő év január elsejétől mindez az új hiteltermékekre érvényes, viszont január 1. és június között minden pénzintézetnek minden jelenleg futó hitel esetén fel kell ajánlania az ügyfeleknek a referenciakamatra való áttérés lehetőségét. Ezáltal a magyarországi hitelek többsége át fog térni referenciaalapú szabályozásra, ami kiszámíthatóbb viszonyokat teremt – folytatta Rogán Antal, aki ezt a lépést történelmi áttörésnek nevezte.

Rogán Antal leszögezte, ahhoz, hogy ezeket a javaslatokat hétfőn el tudja fogadni az Országgyűlés, házszabálytól való eltérés szükséges, ehhez kérték minden ellenzéki képviselő támogatását.

 

 

A képviselő az eva-t érintő kérdésre úgy válaszolt, akkor van mód az adónem érdemi kivezetésére, ha ezzel párhuzamosan megteremtjük az általányadózás körének lehetőségét a személyi jövedelemadó keretén belül. Közölte: a kormány elé terjesztik, hogy a jövő évben vizsgálja meg az eva-ra vonatkozó általános szabályokat, 2013-túl pedig a kivezetés lehetőségét.

Lázár János egy, a rezidenseket érintő kérdésre reagálva azt mondta, szívesen látja a rezidensszövetség képviselőit, hogy megbeszéljék, miben tudna a kormány segítséget nyújtani annak érdekében, hogy a rezidensek hazai viszonylatban is perspektívát lássanak munkájukat és a jövőjüket illetően.

 

 

„Nem kizárt a regisztrációs adó jelentős csökkentése”

A népegészségügyi termékadó jövőjével kapcsolatban a két fideszes politikus arról beszélt, hogy felmerült a kólánál az emelés lehetősége, ugyanakkor megvizsgálnák az enyhítést a tejtermékek és a kakaó esetében. Egy másik felvetés kapcsán Rogán Antal bejelentette, hogy a gépjárművek esetében nem kizárt a regisztrációs adó jelentős csökkentése 2012-ben. Ehhez azonban még szükség van a kormánnyal való egyeztetésre.