Putyin furcsállja a Nyugat Észak-Afrika-politikáját

 Az orosz kormányfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet hétfői szentpétervári ülésén furcsának nevezte a Nyugat Észak-Afrika-politikáját.
Vlagyimir Putyin a szervezet kormányfőinek tanácskozásán úgy vélte, hogy a világ vezető országainak az Afrika északi államaival kapcsolatos politikája következetlen – jelentette az Interfax hírügynökség.
Az orosz miniszterelnök, egyetértve Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszterrel, így fogalmazott: „valóban, ahogy ön mondja, ezek a gőgös világhatalmak a korábbi észak-afrikai rezsimeket is támogatták, s ami érdekes, az észak-afrikai forradalmakat is segítették, amelyek leváltották a korábbi rezsimeket.”
Az iráni külügyminiszter a szentpétervári tanácskozáson bonyolultnak nevezte a közel-keleti, illetve az észak-afrikai helyzetet. Kijelentette, hogy „az Iráni Iszlám Köztársaság szerint a régióban bekövetkezett események, a népfelkelések oka a gőgös világhatalmak népellenes rezsimeknek nyújtott támogatása.”
Szálehi hangsúlyozta, hogy Irán az észak-afrikai kormányok és a felkelők közötti párbeszéd mellett van, és ragaszkodik ahhoz, hogy a többség követelései valósuljanak meg. Az iráni külügyminiszter hozzátette: országa elítéli, ha független államokat fenyegetnek katonai támadással.
A Sanghaji Együttműködési Szervezet 10 éve alakult meg. Hat állandó tagja van: Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kína és Oroszország. Az éves miniszterelnöki csúcson a tagállamokon kívül a négy megfigyelő státust élvező ország, India, Pakisztán, Irán és Mongólia, valamint a tagságért folyamodó Afganisztán képviselői is részt vettek.