Lázár: A költségvetés feladata, hogy megvédje az országot

A jövő évi költségvetés legfontosabb eleme, hogy minél kevesebb devizahiteles legyen. Ezért a kormány feladata, hogy elhárítsa az unió gazdasági euróválságát, minél több otthont megmentsen, és az ország pénzügyi kitettsége érdekében csökkentse a devizahitelesek arányát – mondta el kedden Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában.

Eszünk ágában sincs megfutamodni, a Fidesz nem az a párt, ami bármi elől is megfutamodna, ráadásul a magyar állam sem az a szervezet, ami bármi elől megfutamodna – jelentette ki Lázár János annak kapcsán, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az Európai Tanácsnak az euróválság miatt összehívott csúcstalálkozójára utazik, ezért elmarad a Fidesz az Astoriára tervezett nagygyűlése, amelyet a 2006-os őszi események öt éves évfordulójára emlékezve tartottak volna.

Ehhez kapcsolódóan Lázár kifejtette, a csúcstalálkozót eredetileg egy héttel hamarabb hívták volna össze, de a Sárközy-Merkel megállapodás elmaradása miatt elhalasztották. Hozzátette: a találkozón ez Európai Unió jövőjéről lesz szó, ami Magyarország sorsát alapvetően fogja befolyásolni.

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, jelen volt, amikor Brüsszelből Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke telefonon megkereste Orbán Viktort, aki jelezte: október 23-a nemzeti ünnep. A Fidesz elnöksége éppen ekkor ülésezett, a testület véleménye egyértelműen az volt: jelen pillanatban az euró sorsa olyan bizonytalan, ami miatt szükség van arra, hogy a miniszterelnök jelen legyen a csúcstalálkozón, és képviselje Magyarországot. Ezen az ülésen és a következő hetekben eldőlhet a következő év sorsa – hangsúlyozta.

A 2012-es költségvetésre vonatkozó kérdésre a frakcióvezető úgy válaszolt, ennek a költségvetésnek az a küldetése és feladata, hogy az említett nehéz helyzetben megvédje az országot. A kormányzat és a parlamenti többség is arra készül, hogy a jövő év az unió történetének legnehezebb gazdasági éve lehet, amelyben a talpon maradás a legfontosabb cél – szögezte le.

Lázár János arról is beszélt, a jövő évi költségvetés legfontosabb eleme, hogy minél kevesebb devizahiteles legyen. Ezért a kormány feladata, hogy elhárítsa az unió gazdasági euróválságát, minél több otthont megmentsen, és az ország pénzügyi kitettsége érdekében csökkentse a devizahitelesek arányát. Olyan lépéseket tervezünk, amelyek hatására a következő év első felére a devizahitelesek száma radikálisan csökkenni fog, kezelhető méretűvé válik, akár a hitelezők, akár a magyar otthonok megmentése szempontjából – szögezte le Lázár.