Egyiptomi harci gépek járőrőznek az izraeli határnál

Egyiptomi harci gépek járőröznek az izraeli határnál

 

Egyiptomi harci gépek járőrőznek az Izraellel határos térség felett anélkül, hogy a zsidó állam beleegyezését kérnék, holott a két ország békeszerződése korlátozza az egyiptomi katonai jelenlétet a Sínai-félszigeten.

„A Sínai-félsziget a mi területünk, és nincs szükségünk engedélyre ahhoz, hogy növeljük a katonai jelenlétet saját területünkön” – mondta csütörtökön Reda Háfiz tábornok a MENA hírügynökségnek. Mint hozzátette, az egyiptomi gépek azért járőröznek, hogy szavatolják a teljes egyiptomi határ, így a keleti határszakasz biztonságát is.

Az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés nem engedélyezi az egyiptomi hadsereg jelenlétét a félsziget egyes részein. Az elmúlt hónapokban azonban Kairó erősítést küldött a térségbe, hogy szembeszálljon az iszlamista fegyveresekkel, akiket támadások, merényletek végrehajtásával vádol.

Izrael azt állítja, hogy a szélsőségesek onnan hajtják végre támadásaikat ellene, ezért augusztusban jelezte, hogy beleegyezik az egyiptomi katonai jelenlét fokozásába a Sínai-félszigeten.