„Meg kell változtatni a képviselői juttatások rendszerét”

Még az idén megreformálják a párt- és kampányfinanszírozás rendszerét – mondta a hvg.hu-nak Lázár János. A Fidesz vezetésének az a döntése, hogy szeptember végén – október elején tegyünk javaslatot az elnökség számára az új párttörvényre és pártfinanszírozási rendszerre – húzta alá a frakcióvezető a lapinterjúban.

– Ismét benyújtotta javaslatát az alkotmányügyi bizottságnak a képviselői költségtérítések rendezéséről. Elsőre tárgysorozatba sem vették. Mi a garancia, hogy most másképp lesz?

– Remélem, hogy nem maradok alul, igyekszem legalább a bizottságban megteremteni a többséget a tárgysorozatba vételhez. Tudom, hogy nagy vitákat fog kiváltani a javaslatom, pártoktól függetlenül. A Fidesz-frakcióban ez már nyáron is szóba került. Elmondtam a koncepció alapjait, akkor képviselőtársaim támogatták, hogy beszéljünk róla. Remélem, hogy az ősszel lezárjuk ezt a kérdést.

– Akkor eddig miért stoppolták a javaslatot?

– Mert nem volt teljes. A cél vagyis a különböző pótlékok megszüntetése megvolt, de hogy mi lesz helyette, az nem volt részleteiben kidolgozva. Most igen. Informálisan beszéltem más frakciók vezetőivel is, megkérdeztem, hogy mi a véleményük. Ez egy húsz éve terítéken lévő kérdés, és az egész mostani rendszer egy nagy képmutatás. Itt az a döntés hiányzik, hogy változtatunk-e ezen, vagy sem. Szerintem kellene, és innentől kezdve a cél, amerre el kellene indulni, adott.

A teljes interjút a hvg.hu-n olvashatja.