Szíriában folytatódik a mészárlás

Kormányellenes tüntetések robbantak ki Szíria szerte a muzulmán szent ünnepet, a Ramadánt lezáró kedd reggeli imákat követően. A tömeg Damaszkuszban is felvonult, nem olyan távol a mecsettől, ahol a szíriai elnök, Basár el-Asszad fohászkodott. A kormányzat ismét a tömegbe lövetett, legalább hét ember meghalt, sokan pedig megsebesültek.

Több ezren vonultak az utcákra, ez alól a szíriai főváros, Damaszkusz sem jelentett kivételt – a tömeg Basár el-Asszad elnök lemondását követelte. Kormányellenes aktivisták szerint a hatóságok legalább hét embert megöltek, miután több helyen is tüzet nyitottak a tüntetőkre. Főként a déli, derai régióban voltak halálos áldozatok, de egy ember Homszban is meghalt, sokan pedig megsebesültek.

Ezt követően az állami televízió felvételeket közölt Asszadról, amint az elnök részt vesz egy damaszkuszi mecsetben az imádkozáson, valamint több emberrel kávézgat azt követően. Ezzel egy időben azonban, még a mecsethez közel eső kerületekben is emberek ezrei vonultak fel, a rezsim lemondását követelve.

Szíriában ismét felfüggesztették több helyen a telekommunikációs csatornákat, a biztonsági erők pedig igyekeztek megtisztítatni a mecsetek körüli utcákat. A kormányerők különösen nagy hangsúlyt fektettek a temetők biztosítására, ahol szokásos a Ramadán végén meglátogatni az elhunyt hozzátartozókat. Egy damaszkuszi temetőben a város Kabun nevű negyedében tüzet nyitottak a hatóságok egy kisebb tömegre – az egyik aktivista szerint több áldozata volt az oszlatásnak.

Der al-Zúrban is folytatták a felkelés elfojtását a kormányerők – az aktivisták szerint itt is tüzeltek a tömegre, a demonstrációk azonban szinte már egész Szíriában komoly kihívást jelentenek a rezsimnek.

Az ENSZ szerint már legalább 2200 embert meggyilkoltak a damaszkuszi rezsim elleni, március óta tartó tüntetések során. A számokat azonban nehéz megerősíteni, tekintettel, hogy a média és a nemzetközi szervezetek nagy része ki van tiltva Szíriából.

bpi.hu/atv.hu / BBC