Nemzeti Galéria: megújuló fogadótér és Munkácsy-kiállítás

 Szeptembertől új fogadótérrel várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) főbejárati fogadócsarnoka, október végére pedig újra látogatható lesz a Munkácsy Mihály művészetét bemutató, kibővült állandó kiállítás.

Az MNG tájékoztatása szerint az újjáépített látogatói fogadózónákban korszerű pénztár és információs pult fogadja a múzeum vendégeit. Átalakult a főépület földszintjén található múzeumi könyvesbolt is, amelyben az eddiginél nagyobb területen szélesebb választékkal találkozhatnak az érdeklődők.
Október végétől lesz ismét látogatható a Munkácsy Mihály művészetét bemutató állandó kiállítás, amely kiegészül a századvég realista szemléletét képviselő művekkel, többek között Bihari Sándor, Pataky László, Fényes Adolf vagy Tornyai János festményeivel.
A mintegy 400 négyzetméteres kiállítótér teljes körű felújítása április óta tart. Mint a múzeum által a BPI-hez eljuttatott közlemény emlékeztet, a korszerűsítéssel és az állandó kiállítások felújításának elindításával a Magyar Nemzeti Galéria a növekvő látogatószám igényeinek szeretne megfelelni. Az év első nyolc hónapjában 210 ezer látogató kereste fel a múzeumot; a tavalyi esztendő teljes látogatószámát már július elején elérte az intézmény.
Október 16-ig, a tervezettnél másfél hónappal tovább várja a látogatókat Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány közös kiállításán. A tárlat különlegességét az adja, hogy a Budapesten első alkalommal együtt látható három óriási méretű festményt olyan, az MNG-ben őrzött, saját kezű kisebb Munkácsy-változatok kísérik, melyek eddig még soha nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.
Mint a múzeum közölte, Munkácsy Mihály vásznait tavaly november vége óta több mint 175 ezren tekintették meg a Nemzeti Galériában. Folytatódnak a kiállításhoz kapcsolódó, nagy érdeklődést kiváltó kísérőprogramok is; az intézmény minden pénteken 11 órától ingyenes tárlatvezetéssel várja látogatókat.
Pénteken a múzeum MNG Extra című programsorozatának keretében a Krisztus-trilógia, valamint a múzeum további időszaki kiállításai este 10 óráig látogathatóak és tárlatvezetéssel is megtekinthetőek. Az este részletes programját a www.mng.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.