Egyelőre nem kerül parlamenti vizsgálóbizottság elé a Telekom Austria-ügy

 Elutasították az osztrák kormánypártok kedden az ellenzék követelését, hogy alakítson vizsgálóbizottságot a parlament a Telekom Austria-botránnyal kapcsolatban.

A koalíciós pártok – az Osztrák Szociáldemokrata Párt és az Osztrák Néppárt (ÖVP) – képviselői egybehangzóan úgy vélekedtek, „egyelőre nem lenne helyes” vizsgálóbizottságot alakítani, mert akadályozná az igazságszolgáltatás munkáját, ha az ügy a parlament elé kerülne.
Az ellenzéki Zöldek főtitkára hétfőn egy sajtótájékoztatón úgy vélekedett, a Wolfgang Schüssel vezette „fekete-kék” (néppárti-szabadságpárti, 2001-2007 közötti) kormányok alatt „riasztó méreteket öltött a korrupció”. Eva Glawischnig követelése mögé felsorakozott a másik ellenzéki párt, a politikusnő által említett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az abból 2005-ben kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) is.
A Telekom Austria a legnagyobb osztrák telekommunikációs cég. 2004-ig az állam többségi tulajdonában volt, de az állami vagyonkezelő jelenleg is birtokolja a részvények 28 százalékát. A múlt héten kirobbant és azóta egyre terebélyesedő botrány eredetileg egy – ugyancsak 2004-re visszanyúló – árfolyam-manipulációs ügyként indult. A sajtóban azóta ÖVP-, a BZÖ- és FPÖ-politikusokat is összefüggésbe hoztak a cégnél elkövetett vélt visszásságokkal.
A News magazin értesülése szerint például az Ernst Strasser ÖVP-s miniszter idején lezajlott rendőrségi telekommunikációs beszerzést is vizsgálják. Az ügyészség eddig a sajtóban megjelent értesülések közül az árfolyamügy mellett a Hubert Gorbach volt BZÖ-s alkancellár elleni nyomozás hírét erősítette meg. A BZÖ egy nappal a hír megjelenését követően kizárta a soraiból Gorbachot. Strassertől az ÖVP néhány hónapja vált meg, miután egy brit oknyomozó riport kiderítette, hogy európai parlamenti képviselőként lobbitevékenységre ajánlkozott pénzért.
A Telekom-üggyel kapcsolatban ismét felmerült a sajtóban Peter Hochegger és Alfons Mensdorff-Pouilly lobbisták neve is. Hochegger az elmúlt években újra és újra az újságok érdeklődésének homlokterébe került, mert ő is gyanúsított a Schüssel volt FPÖ-s, majd független pénzügyminisztere, Karl-Heinz Grasser ellen hivatali visszaélés gyanújával folyó nyomozásban. Mensdorff-Pouilly ellen a Schüssel-kormányok idején lezajlott vadászrepülőgép-beszerzésekkel összefüggésben folyik nyomozás.
Michael Spindelegger jelenlegi alkancellár, az ÖVP elnöke visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek azt sugallták, hogy a Telekom-ügy egyszersmind „ÖVP-ügy” is. Pártbeli politikustársa, Johanna Mikl-Leitner jelenlegi belügyminiszter kedden bejelentette, hogy utólagos számvevőszéki vizsgálatot kér a pályázat ügyében. A számvevőszék közölte, hogy meg fogja indítani az eljárást.