Leminősítették a hurrikánt: trópusi vihar dühöng a kiürült metropolisz fölött

Gyengült a vihar ereje, így az amerikai hurrikánközpont trópusi viharrá minősítette az Irén hurrikánt, amint az vad széllel és szakadó esővel megérkezett vasárnap reggel New Yorkba. Az USA legnagyobb városában és pénzügyi központjában leállt a tömegközlekedés, és sok részén áramszünet keletkezett. Eddig tízen haltak meg az ítéletidőben a keleti parton, a hatalmas esőzések következtében pedig vasárnap kiléptek medrükből New York folyói.

Vasárnap hajnalban óránként már mintegy 80 kilométeres erejű szelek fújtak New Yorkban, és napközben 130 kilométeresek várhatók. Az országos hurrikánközpont jelentette, hogy az Irén középpontja reggel nyolc órakor 315 kilométerrel délnyugatra volt New Yorktól, és hogy a tenger vízszintje gyorsan emelkedik. Az Irén, amelynek intenzitása a Karib-tenger térségében még hármas fokozatú volt, vasárnapra 1-es kategóriájúvá, majd trópusi viharrá „szelídült”, de a széllökések sebessége helyenként így is eléri az óránkénti 100-120 kilométeres sebességet. A hurrikán következtében 3 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén, és eddig legkevesebb 10 ember vesztette életét.

A legnagyobb veszélyt az áradás jelenti – mondta vasárnap a Fox News televíziónak Craig Fugate, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) vezetője. Craig szerint a legtanácsosabb továbbra is otthon maradni. A parti őrség ugyanakkor vasárnap bejelentette, hogy még vasárnap helyreállhat a New York-i kikötő forgalma. Erősebb széllökéseket vasárnap inkább a New Yorkkal határos New Jersey államban tapasztaltak. Alsó-Manhattanben mind a Hudson, mind az East River kiöntött. New York és New Jersey Kikötői Hatósága az áradás miatt lezárta a Holland alagút északi járatát. Philadelphiánál a Darby folyó is kiöntött.

A marylandi Calvert Cliffs-i atomerőmű egyik reaktora szombat éjjel automatikusan leállt, miután egy, az épületről az erős szélben levált alumíniumdarab eltalálta a létesítmény transzformátorát. Az erőmű vezetése vasárnap nyilatkozatot adott ki, amely szerint sem az alkalmazottakat, sem a környék lakót nem fenyegeti veszély.

A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét is lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését és az alacsonyabban fekvő terültekről evakuálták a lakosságot. Az utóbbi intézkedés példátlan a metropolisz történetében, mint ahogy a metrót sem zárták még le természeti katasztrófa miatt. A „Nagy Alma” szombat este kísértetvárosra emlékeztetett: az utcák üresek voltak és a felhőkarcolók ablakai csak elvétve voltak világosak. New York kikötőjét részlegesen, Philadelphiáét pedig teljes egészében lezárták.

Törölték a New York-Budapest légi járatokat is az Egyesült Államokon átsöprő hurrikán miatt, így sem az American Airlines, sem a Delta légitársaság járata nem érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vasárnap – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolat igazgatója az MTI-nek.

Hozzátette, hogy mivel az Irén (Irene) névre keresztelt hurrikán miatt a New York-i Kennedy repülőtér zárva tart, a két társaság szombat esti gépe sem hagyta el Ferihegyet. Hardy Mihály szerint van rá esély, hogy hétfőn elinduljanak a járatok.

New York polgármestere szerint „őrültség” és „veszélyes”, ha valaki figyelmen kívül hagyja a veszélyt. Michael Bloomberg szerint Irén „életveszélyes” lehet a New York-iak számára.

A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A CNN szerint eddig tízen veszítették életüket, és mintegy 3 millióan vannak áram nélkül. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, s tömegesen távoztak az önként menekülők is. Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

Észak-Karolina széleskörű áramkimaradással és jelentős áradásokkal küzd, miután szombat reggel elérte az Egyesült Államok keleti partját az Irén nevű hurrikán. Bár a vihart 2-esről 1-es kategóriájúvá minősítették le, így is 140 kilométer per órás sebességgel pusztított, hatalmas vízáradatot zúdítva a szárazföldre – számolt be a CNN. Észak-Karolinában és Virginiában közel egymillió fogyasztó maradt áram nélkül szombaton és csak Észak-Karolinában több, mint hétezer embert kellett menedékhelyre szállítani. Az egyik óceánparti városból – melyet nem is érintett teljes egészében a hurrikán – beszámoltak róla, hogy egy hotelnek a homlokzatát elvitte a szél, a molót pedig elöntötte a víz, csakúgy, mint az alacsonyabban fekvő utcákat és telkeket.

Képgaléria az Irén pusztításáról

 

Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját is. Amerikai légitársaságok pedig összesen legalább 6100 járatot töröltek hétfőig, ez több százezer utast érint. A hurrikánnal érkező viharos szél és heves eső elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülőteret is. A Lufthansa német légitársasági törölte összes szombati és vasárnapi New Yorkba tartó és onnan induló járatát a hurrikán miatt – jelentették be Berlinben szombaton.

Ugyanez érvényes vasárnapra Bostonra és Philadelphiára. Frankfurt, München és Düsseldorf német városokból szombaton összesen hét repülőgép indult volna a Kennedy repülőtérre, illetve Newarkra, és hét indult volna ebből a két légikikötőből Németország irányába. Szombat déltől (16 óra GMT) azonban a nagy keleti metropolis repülőtereit minden érkező gép elől lezárják. Vasárnap 11 Németországból indulni hivatott Lufthansa-gépet sújt az intézkedés.

Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidítette vakációját, és visszatért Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvő Martha’s Vineyard szigetről. Az elnök pénteken figyelmeztette a lakosságot, hogy „történelmi hurrikánra” számíthatnak. „Ne várjanak, ne késlekedjenek. Mindannyiunknak komolyan kell vennünk ezt a vihart”!- jelentette ki Obama.

Az Irén hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben. Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.

bpi.hu/atv.hu / CNN / BBC / MTI