Kadhafi már tárgyalna a felkelőkkel

Kadhafi fegyverszünetről tárgyalna a felkelőkkel, akik már 30 kilométerre megközelítették szülővárosát, Szirtet. Tripoliban még mindig vannak orvlövészek, akik válogatás nélkül tüzelnek mindenkire. Rálőttek az újságírók lakta szállodára is. Közben csúszik a magyar mentőakció.

 

 

 

 

 

Miközben az ellenzék a súlyos élelmiszer, víz és üzemanyaghiánnyal küzd, a menekülésben lévő Kadhafi szóvivője útján üzent: hajlandó lenne a felkelőkkel megállapodni. A BBC szerint Músza Ibrahim közölte: a líbiai vezető fia, Szaadi Kadhafi vezetné a tárgyalódelegációt. Az ajánlatot azonban egyelőre nem fogadták el a felkelők, akik szerint addig nem egyeztetnek, amíg meg nem adja magát Kadhafi.

Ezzel egy időben a „frontvonal” már 30 kilométerre megközelítette Szirtet, Moammer Kadhafi szülővárosát, valamint a lázadó erők elfoglalták a Tripolitól délkeletre fekvő Ben-Dzsavádot – közölte a felkelők egyik fő katonai vezetője vasárnap.

Keleten „bevettük Ben-Dzsavádot”, nyugaton pedig „a miszrátai harcosok 30 kilométerre vannak Szirttől” – mondta Mohamed al-Fortíja, az utóbbiak parancsnoka. A lázadók által elfoglalt Miszrátát hónapokon át ostromolták a kadhafista erők.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Kadhafihoz hű erők megöltek legalább 17 fogva tartottat, és önkényesen kivégeztek több tucatnyi civilt, amikor a lázadók bevonultak Tripoliba.

A hét végén két olyan helységet foglaltak el a líbiai felkelők az ország nyugati részén, ahonnan a Moammer Kadhafihoz hű erők ostromolták a tengerparti Zuára várost – közölte szombaton az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

A felkelők szombat délután nyomultak be al-Dzsamilba, amely egy fantomváros képét mutatta. A lakosok szinte mindegyike előzőleg elhagyta a települést.

„Nem ütköztünk ellenállásba, nem voltak harcok és tárgyalások sem, Kadhafi erői fegyvereiket hátrahagyva menekültek el” – közölte Abdul Aziz, Zuára katonai tanácsának a vezetője.

A kadhafista erők a hét elején két napon át bombázták Zuárát, amely 90 kilométerre nyugatra fekszik Tripolitól, és 60 kilométerre a tunéziai határtól. A várost a felkelők hétfőn foglalták el.

Egy másik környező város, Zelten péntekről szombatra virradóra került a lázadók kezére. Aziz szerint mindkét helyen örömünnepet ültek a településeket elfoglaló fegyveresek. A hátramaradt lakosságot a mecsetek hangosbeszélőin intették nyugalomra, és szólították fel az embereket arra, hogy csatlakozzanak a felkeléshez.

Tripoliban még lőnek

Bár Tripoli nagy részét a felkelők ellenőrzik, még mindig vannak Kadhafi-párti orvlövészek, akik válogatás nélkül tüzelnek mindenkire a városban.

Tripoli határát elérve szinte folyamatosan hallani a lövések hangját; ezek főként a felkelők által a levegőbe leadott, cél nélküli lövöldözések, de néha egy-egy robbanás és a nehézfegyverek robaja is hallható.

A városban lévő rengeteg külföldi újságíró közül többen is beszámoltak arról az MTI Hírcentrum munkatársainak, hogy még a biztonságosnak tartott – a felkelők által ellenőrzött – területeken is mindennap megölnek embereket a Kadhafihoz hű erők.

Egy angol újságíró azt mondta, hogy a kórházak is tele vannak holttestekkel, mert nincs elegendő orvos, sem más egészségügyi személyzet, így még azok is meghalnak, akiket az ápolással meg lehetett volna menteni.

Miközben az MTI Hírcentrum munkatársai a városban az angol újságíróval beszéltek, egy líbiai nő sírva mutogatta karját, mondván, hogy abban tartotta bátyját, akit az imént lőttek le. Elmondása szerint a testvérét az egyik szomszédos városban, Závijában ölték meg.

Tripoli a ramadánt záró ünnepnap miatt nappal majdnem kihalt, csak a főútvonalakon felállított ellenőrzőpontokon látni fegyveres férfiakat. A felkelők általában AK-47-es vagy egyéb gépkarabéllyal vannak felszerelkezve, de több embernél sörétes vadászpuskát lehet látni. A felkelők gyerekeket is felfegyvereztek, köztük 14-15 éves fiúkat.

Az ellenőrzőpontok voltaképpen torlaszok, az útra hordott földből, szemétből és roncsokból állnak; úgy helyezték el az úttesten az akadályokat, hogy csak lassan tudjanak elhaladni közöttük az autók. A felkelők mindenkit megállítanak, néhány autót át is kutatnak. Kilométerenként lehet találkozni ilyen úttorlaszokkal a főútvonalak mentén, és a környező utcák is le vannak zárva, hogy ne lehessen kikerülni az ellenőrzést.

A városban folyamatosan cirkálnak a felkelők autói, általában terepjárók, amelyeknek a platójára nehézfegyvereket – légvédelmi ágyúkat, géppuskákat, rakétavetőket és lövegeket – állítottak.

Az MTI Hírcentrum munkatársait szállító sofőr szerint a fegyverek elsősorban a fegyverraktárak kifosztásából származnak, de sokat kaptak a felkelők Franciaországtól és az Egyesült Arab Emirátusoktól is.

Ivóvíz nemigen van a líbiai fővárosban, mert elzárták a közművet, és már a palackozott víz is fogyóban van. Akadozik az áramszolgáltatás, és nem lehet szállodai szobát kapni, mert rengeteg a menekült és a világ minden tájáról érkezett újságíró.

A felkelők azonban bizakodóak, ha kamerát vagy fényképezőgépet látnak, azonnal integetni kezdenek és a győzelem jelét mutatják. A házakon is mindenhol Kadhafit pocskondiázó, a forradalmat éltető rajzokat, feliratokat lehet látni; egy falfirka szerint „A líbiai a világ legjobb forradalma”.

Pánik a tudósítók között

Valószínűleg a Kadhafihoz hű orvlövészek lőttek rá szombat este arra a Tripoliban lévő szállodára, ahol a forradalomról tudósító újságírók többsége is lakik.

A szálloda erkélyét úgynevezett feetpoint-ként használják, így az éppen tele volt az élőben bejelentkező riporterekkel és telefonálgató újságírókkal, amikor az épületre irányjelzős lövedékekkel egy sorozatot adtak le. Az irányjelzős lövedék vörösen izzik, amikor elhagyja a fegyver csövét, ezért jól kivehető.

A tudósítók között kisebb pánik tört ki és mindenki azonnal elhagyta az erkélyt; a lövedékek azonban nem találták el az épületet és nem tettek kárt senkiben.

A lövések után 3-4 nagyobb robbanást is lehetett hallani a város felől – tapasztalták az MTI Hírcentrum tudósítói a helyszínen.

A Líbia fővárosában lévő Corinthia Bab Africa Hotel tele van újságírókkal ezekben a napokban, mert ez az egyetlen szálloda, ahol még van víz és internet. Szobát már a hírcentrum tudósítói sem kaptak, de – ahogy sokan mások – a szálloda halljában és a teraszon próbálják átvészelni az éjszakát.

Csúszik a magyar mentőakció

Még mindig Tripoliban vesztegel az a 120 menekült, akiket a magyar nagykövetség segítségével vinnének hajókkal Máltára – mondta Galli László konzul szombaton az MTI Hírcentrum munkatársainak a líbiai fővárosban.

A konzul szerint azért húzódik az indulás, mert ezidáig nem tudták kirakodni a kikötőben lévő hajó rakományát. A hajó humanitárius segélyt szállított a líbiai fővárosba – tette hozzá.

A menekültekkel kapcsolatban a konzul azt közölte, hogy „nagyon vegyes társaság”, vannak közöttük olyanok is, akik Moammer Kadhafi, az ország megbuktatott vezetője börtöneiből szabadultak, amikor a felkelők elfoglalták azokat.

Kadhafi parancsára – Galli László szavai szerint – hónapokig tartottak fogva külföldi állampolgárokat, mert ő biztonsági okokból veszélyesnek ítélte őket. A helyi magyar nagykövetség hónapokig próbálkozott, hogy elérje a szabadon bocsátásukat, de még látogatókat sem fogadhattak.

A MTI Hírcentrumnak nyilatkozott Rida Mazagri, az egyik menekült, egy líbiai származású orvos, aki elmondta, hogy februárban, a felkelés kezdetén tért haza az Egyesült Államokból, hogy segítsen a sebesültek ápolásában. Kadhafi katonái azonban elfogták, és egészen mostanáig fogva tartották. A börtönben megkínozták, és nem tudott életjelet adni magáról – tette hozzá az orvos, aki azonnal el akarja hagyni Líbiát.

Galli László elmondta azt is, hogy mások azért akarják elhagyni az országot, mert nem tudják elviselni a hónapok óta tartó lövöldözést. Pedig a lövések jó része már csak „örömlövés” – fűzte hozzá.

A menekültekért két hajót küldött a máltai kormány, a magyar nagykövetség – mint szinte az egyedüli, amelyik működik Tripoliban – csak segít a mentőakcióban – mondta. A menekültek között egy magyar állampolgár is van.

bpi.hu/atv.hu / MTI / BBC