Az EU kiterjesztette a Szíria elleni szankciókat, de olajembargó még nincs

 Az Európai Unió kedden hivatalosan kiterjesztette további érintettekre azokat a szankciókat, amelyek a szíriai rendszer támaszát jelentő magán-, illetve jogi személyeket sújtják, de arról egyelőre nem hozott döntést, hogy megtiltsa az olajvásárlást Szíriától.

A most kiterjesztett szankciók tartalma egyfelől a külföldön fellelhető javak befagyasztása, illetve magánszemélyek esetében ezen felül az EU-ba való beutazási tilalom. A keddi döntéssel 15 egyén és öt intézmény került fel a szankcióval sújtottak listájára, amelyen így már 50 magánszemély és kilenc cég található. A listára került új nevek az EU szerdán megjelenő hivatalos közlönyében lesznek olvashatók.
A szankciók kiterjesztéséről múlt pénteken született elvi politikai döntés – most csupán annyi történt, hogy miután a kitűzött határidőig egyetlen uniós tagállam sem emelt kifogást, az intézkedés úgynevezett írásos eljárással elfogadottá vált.
Az előző hét péntekén az EU-tagállamok képviselői azt is tervbe vették, hogy kimondják az olajembargót Szíriával szemben, miután a damaszkuszi rezsim fegyveres erői a politikai vezetés minden ellenkező ígérete ellenére folytatják a tiltakozók brutális, véres elnyomását. Egyes várakozások szerint már ki is kellett volna dolgozni az olajembargó pontos, jogi előírásokba foglalt részleteit, de ez egyelőre nem történt meg. Uniós diplomáciai forrás úgy vélekedett, hogy ez a jövő hét eleje előtt nem is várható.
Háttérmagyarázatok szerint az EU a Szíria elleni büntető intézkedéseket úgy akarja foganatosítani, hogy azok következményei lehetőleg magát a damaszkuszi rezsimet és ne az ártatlan szíriai lakosságot sújtsák.
A szíriai nyersolajexport 90 százaléka irányul jelenleg az Európai Unióba.