Kadhafi nem NATO-célpont

 A NATO számára nem katonai célpont Moammer Kadhafi – mondta kedden az atlanti szervezet sajtótájékoztatóján Roland Lavoie kanadai ezredes, a NATO líbiai műveleteinek szóvivője.

A nápolyi műveleti főparancsnokságon nyilatkozó szóvivő szavait videókonferencián élőben közvetítették a NATO brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztató résztvevőinek.
Lavoie újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hol tartózkodik Kadhafi. Ennek szerinte azonban már nincs túl nagy jelentősége, hiszen az eddigi líbiai vezető „valószínűleg nem lesz részese a politikai megoldásnak”, immár „nem tekinthető a játszma résztvevőjének”.
A szóvivő szerint ezért nem is tekintik katonai célpontnak Kadhafit. Az más kérdés – tette hozzá -, hogy amennyiben Kadhafi olyan parancsnoki objektumban tartózkodik, amelynek a tevékenységét a NATO a líbiai polgári lakosságra nézve fenyegetőnek tartja, akkor az objektumra mért csapás Kadhafira is lesújthat.
A brüsszeli sajtótájékoztatón Oana Lungescu NATO-szóvivő azt hangsúlyozta, hogy az atlanti szövetség számára továbbra is az az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata az irányadó, amely a fegyverembargó és a repülési tilalom betartatására, illetve a líbiai polgári lakosság megvédésére ad felhatalmazást.
A fegyveres konfliktus lezárulta után, a Kadhafi-korszakot követő Líbiában a NATO „nem vezető szerepet, hanem csupán támogató szerepet” tölthet be – folytatta Lungescu. Ez alatt – tette hozzá – azt értik, hogy a nemzetközi közösség támogatásának fő tényezője az ENSZ, illetve az úgynevezett kontaktcsoport lenne. A NATO csak „szükség és felkérés esetén” venne részt az ország támogatásában, például esetleg „a védelmi szektor átszervezése” terén. Ennek az esetleges „átszervezésnek” a tartalmát Lungescu nem fejtette ki bővebben. Hangsúlyozta mindenesetre, hogy „NATO-csapatok jelenleg sincsenek, és nem is tervezik, hogy legyenek Líbiában”.
Újságírók rákérdeztek azokra az értesülésekre, miszerint a líbiai katonai műveletekben részt vevő egyes országok katonai tanácsadókat küldtek líbiai területre, a felkelők megsegítésére. A NATO-szóvivő elzárkózott attól, hogy „nemzeti kormányok esetleges döntéseit” kommentálja, de leszögezte, hogy NATO-alárendeltségben levő katonák nem tartózkodnak líbiai területen.