Kémnek néznek minden külföldit Egyiptomban

Egyre gyakrabban lehet hallani, hogy kihallgatják a turistákat Egyiptomban – a Jerusalem Post, és egyiptomi aktivisták szerint a külföldiek démonizálásával terelik el a hatóságok a társadalom figyelmét a kormány kegyetlenségeiről.

Az ellenzéki aktivista Mona Júszef nő létére a kormányerőkkel és a tömeggel dacolva, az egyiptomi felkelés során végig kitartott a kairói Tahrír téren – komolyan kivette részét a forradalomból – írja az izraeli Jerusalem Post. Egy dologtól azonban óvakodott: nem mutatkozott az utcákon külföldi kinézetű személyekkel, mivel az szerinte túl veszélyes lett volna. A 33 éves Mona elmondta: már a tüntetések idején kérdőre vonták az amerikaiakat, hogy mit keresnek Egyiptomban – most pedig, hat hónappal Hoszni Mubarak lemondása után újra felütötte fejét a paranoia, a külföldiektől való „félelem”. Egyre gyakrabban lehet hallani arról, hogy az egyiptomi hatóságok kihallgatják a turistákat. Júszef a sajtónak arról számolt be, hogy a biztonsági emberek még lakásokba is bemennek. Mona egy olasz újságíró barátnőjével például letöröltette a számítógépén talált cikkeket. Más külföldi újságírók és az Egyiptomban élő külföldiek szintén arról számoltak be, hogy a hatóságok folyamatosan zaklatják őket.

„A nemzetközi beavatkozás fokozódik”

Sok egyiptomi azonban „jogosnak” tartja a külföldiekkel szembeni, szigorú bánásmódot. Ilyen például a 28 éves, magát „Ahmednek” nevező munkanélküli férfi is, aki szerint minden külföldinek el kellene hagyni az országot. „Megpróbálják kisajátítani a forradalmunkat, és információt szolgáltatnak Amerikának és Izraelnek. Szóval szerintem jogos, hogy a rendőrség minden külföldit kihallgat, beleértve magát is” – mutatott a riporterre – „, mert a külföldiek miatt rossz ez az ország, és biztos vagyok benne, hogy nem is mondják el itt tartózkodásuk valódi okát” – vélekedett Ahmed. Lehet, hogy Ahmed véleménye szélsőséges, de tény az is, hogy Egyiptomban a nyugatellenesség növekvőben van – ugyanakkor ez a jelenség nem új. Az elmúlt 30 év során, ha a rezsim feszültséget érzékelt a nép között, gyakran játszotta ki az emberek Amerika ellenességét. Erre Mubarak leggyakrabban az állami médiát használta fel: riportokat jelentetett meg arról, hogy Amerika beavatkozik az egyiptomi politikai és társadalmi életbe.

Figyelemelterelő stratégia

Omar Rifai, az egyiptomi Al-Ahram című lap egykori újságírója elárulta, hogy a külföldiekkel szembeni hangulat fokozása annak a stratégiának a része volt, amellyel elterelték az emberek figyelmét a kormány kegyetlenkedéseiről. Szerinte az utóbbi hónapokban megfigyelhető az, hogy a hadsereg is erre kezdte felhasználni a médiát – ez pedig erősítette a mélyben szunnyadó Amerika ellenességet, és azokat a külföldiekkel szemben kialakult ellenérzéseket, amelyek már régóta fertőzik az egyiptomiak gondolkodásmódját, így nehéz megszabadulni ezektől a vélekedésektől. Az augusztus 1-i Tahrír téri rajtaütés után például, az a szóbeszéd kezdett szárnyra kapni, hogy a katonai rendőrség „kémtevékenységet folytató külföldi állampolgárok átadására” szólított fel.

Még az Egyesült Államok kormánya is felemelte szavát az egyiptomi kormánynál a „nem csak téves, hanem igazságtalan” Amerika ellenesség miatt.

Joghallgató a börtönben

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Ilan Grapelt még júniusban tartóztatták le egy kairói hotelben az egyiptomi hatóságok – akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a katonai vezetés ellen „izgat”. Azóta ismeretlen helyen tartják fogva. Grapel családja azonban azt állítja, a fiatalember egy jogi segélycsoport tagjaként tölti Kairóban a nyarat, és nem is volt akkor Egyiptomban, amikor az „izgatásra” sor került. Izrael szintén tagadja, hogy a fiatalember kém lenne. A zsidó államban egyébként új, és komoly aggodalmakat keltenek azok a hírek, hogy a hosszú időn át kormányzó Hoszni Mubarak elnök elűzését követően az Egyiptommal való kapcsolatok egyre mélyebb pontra jutnak.

Az Egyesült Államok szerint nem kém az amerikai-izraeli állampolgár.

Ennek az elhidegülésnek lehet az egyik eleme, hogy az országot kormányzó új katonai vezetés többször is az „ország destabilizálására” irányuló, rejtett „külföldi kísérletekre” figyelmeztetett. Egyiptomban egyébként – éppúgy, mint más arab országokban – hosszú múltra visszanyúló hagyománya van annak, hogy a belső problémákért „izraeli szabotőröket” tesznek felelőssé. (A szíriai elnök Bassár el-Aszad, a diktatórikus hatalomgyakorlása ellen kirobbant felkelések során tartott második televíziós beszédében szintén „zsidó ügynököket”, „szabotőröket” vizionált.)

atv.hu / JPost.com/bpi.hu/