„Igazi bankárkormánynak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét

„Igazi bankárkormánynak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét az MSZP elnöke a kormányfő szerdai bejelentését követő sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mesterházy Attila az elnevezést azzal indokolta, hogy véleménye szerint a bankok a kormány asszisztálása mellett ügyfeleikre hárítják összes költségüket.

Az MSZP elnöke semmitmondónak nevezte a kormányfő által elmondottakat. Megdöbbentő, hogy a miniszterelnök „hazajött bejelenteni, hogy majd szeptember 9-én bejelent valamit” – fogalmazott a szocialista politikus. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor közölte: a konkrét lépésekről csak a Fidesz és a KDNP szeptember eleji évindító frakcióülése után van értelme nyilatkozni. Az MSZP elnöke úgy vélekedett: ez, valamint az a közlés, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít az árfolyamgátról, aligha nyugtatja meg a bajba jutott családokat.

„Végre volt egy kormányülés, hazajöttek a szabadságukról, és valamiről tárgyaltak, de a valódi problémát elkerülték” – mondta. A politikus hozzátette: a helyzetet ősszel tovább súlyosbíthatja, hogy például a munka törvénykönyvének tervezett megváltoztatása miatt elbocsátási hullám jöhet, és így még több család lesz képtelen törleszteni a hitelét.

Mesterházy Attila közölte, hogy az MSZP benyújtja a devizahitelesek érdekében kidolgozott javaslatait a parlamentnek, illetve országgyűlési vitanapot kezdeményez a magyar gazdaság helyzetéről. Emellett tárgyalni akar a hitelkárosultak képviselőivel és a bankszövetséggel, valamint azt szeretné, hogy a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága vizsgálja meg, „milyen módon élnek vissza a hatalmukkal az ügyfeleikkel szemben” a pénzintézetek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a miniszterelnök otthonvédelmi monitoring bizottság létrehozását kezdeményezte, Mesterházy Attila úgy reagált: nem szükséges új testületet létrehozni, mert ezt a feladatot elláthatja a szocialista Simon Gábor vezette fogyasztóvédelmi bizottság.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, biztos abban, hogy a jelentés, amelyet Orbán Viktor felkérésére Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter készít majd arról, milyen út vezetett a forinthitelektől a devizahitelezésig, a szocialista kormányokat nevezi meg felelősként.

„Ettől azonban senkinek sem lesz alacsonyabb a törlesztőrészlete” – tette hozzá. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a devizahitelezés – jenhitelek formájában – az első Orbán-kormány alatt kezdődött.

Mesterházy Attila hangsúlyozta azt is, hogy a szocialista kabinetek nehéz döntéseket hoztak a válságkezelés érdekében, és a tavalyi kormányváltáskor egy svájci frank még 180 forintot ért.