Tom Lantos Intézet

A Nyugat hozzáállása döntő fontosságú a közel-keleti és észak-afrikai fejlemények sikerének szempontjából


A Nyugat hozzáállása döntő fontosságú a közel-keleti és észak-afrikai fejlemények sikerének szempontjából – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

 

 

A Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Tom Lantos Intézet által szervezett emberi jogi konferencián az államtitkár kifejtette: Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának magyar származású demokrata párti, 2008-ban elhunyt elnökének igazi öröksége az, hogy hitt abban, az Egyesült Államok meghatározó szerepet játszik az átalakulási folyamatokban. Ennek alapján az európaiaknak is hinniük kell az unió erejében – mutatott rá.

Az észak-afrikai és közel-keleti események eredményét még nem lehet megjósolni – mondta -, „a folyamat közepén vagyunk”.

Az államtitkár szerint a keleti partnerség csúcstalálkozót azért halasztották el, mert ésszerűbbnek tűnt várni a megrendezésével, és így felkészültebbek lehetnek majd, amikor szeptember végén Varsóban tartják meg a tanácskozást.

Giorgi Baramidze grúz miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta: az EU szomszédságpolitikáját úgy kell alakítani, hogy azokat az országokat, amelyek nagyobb erőfeszítéseket tesznek, jobban is jutalmazzák.

A reformokat nemcsak az uniós és a NATO-tagság miatt vezetik be az országban, hanem elsősorban az állampolgárok érdekében – emelte ki. Mint mondta, a közelmúltban életbe léptetett intézkedések következtében csökkent a korrupció és a munkanélküliség Grúziában, továbbá javult a gazdasági teljesítmény.

A jövő évi parlamenti választás és a 2013-as elnökválasztás a demokrácia valódi próbája lesz – mondta.

Iurie Leanca moldovai miniszterelnök-helyettes szerint országa nem térhet vissza a múlthoz, az elindult reformok visszafordíthatatlanok. A cél az, hogy posztszovjet országból igazi európai demokratikus állammá váljanak – hangsúlyozta.

A posztszovjet országok jó része véleménye szerint nem tudta követni a balti és a közép-európai országok példáját, demokratikus fejlődésük alatt nagyon sok akadállyal szembesültek.

Aljakszandr Milinkievics fehérorosz ellenzéki vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy országában Aljakszandr Lukasenka államfő olyan rendszert épített ki, amelynek révén „a legutolsó faluban is” éreztetheti a hatalmát. A gazdaság 85 százaléka állami kézben van – mondta, hozzátéve: a gazdaság egyre gyengébb teljesítményt nyújt.

Úgy vélte, az országban egyre nő az uniós integrációt támogatók száma, amit az EU-nak ki kellene használnia.