Büntetőeljárások gyorsítása: Lázár szerint nem az ügyészségtől jön a javaslat

Az előterjesztést az alkotmányügyi bizottság nyújtja be – pontosította a korábbi információkat Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az MR’-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

 


Büntetőeljárások gyorsítása: Lázár szerint nem az ügyészségtől jön a javaslat

 

Az előterjesztést az alkotmányügyi bizottság nyújtja be – pontosította a korábbi információkat Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az MR’-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel. A politikus cáfolta az ellenzéki bírálatokat, miszerint ellentétes lenne az új alaptörvénnyel több változtatás.

Nem az ügyészség dolgozta ki a büntetőeljárások gyorsítását szolgáló törvényjavaslatot – pontosította a korábbi információkat a Fidesz frakcióvezetője a műsorban. Lázár János azt mondta, a tervezet előkészítése során egyeztettek az ügyészséggel, és az előterjesztést az alkotmányügyi bizottság nyújtja be. A politikus cáfolta az ellenzéki bírálatokat, miszerint ellentétes lenne az új alaptörvénnyel több változtatás. A javaslat a gyanúsított, a tárgy vagy a kár alapján kiemelt ügynek minősítene egyes eljárásokat, így például a hivatali visszaélések, pénzmosás vagy adócsalás esetében.

Az utóbbi öt évben másfélszeresére nőtt az elhúzódó büntetőeljárások száma, a Legfőbb Ügyészség adatai szerint 2009-ben már minden harmadik eljárás két évnél hosszabb ideje tartott. Az elhúzódó perekért nem kizárólag a bíróságok a felelősek – mondta korábban a Krónikának az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője. Szűcs Péter szerint előfordul, hogy a nyomozás indokolatlanul hosszú, de gyakran a védőknek is érdekük elhúzni a pereket, hiszen ennek következtében a büntetés is enyhébb lehet. A bíróságok adatai szerint a bírák elé kerülő peres ügyek háromnegyede egy éven belül befejeződik, de a félmillió büntetőügyből jelenleg nagyjából 1400 per zajlik több mint öt éve a bíróságokon. Szűcs Péter azt mondja, ezek általában bonyolult gazdasági esetek, mint például a Kulcsár-ügy.