Lázár: A sikerhez konzultációk kellenek

Orbán Viktor értékelte a frakció egyéves munkáját


Lázár: A sikerhez konzultációk kellenek
Orbán Viktor értékelte a frakció egyéves munkáját, és kijelentette, abban, hogy a kormány helyt tudott állni, kiemelt szerepe volt a frakciónak – jelentette ki Lázár János a tv2 Tények este című műsorában kedden. A Fidesz újraválasztott frakcióvezetője emellett beszélt az Országgyűlés előtt álló feladatokról, a rendvédelmi dolgozók tiltakozásáról, a gyöngyöspatai helyzetről, a különadókról, és hangsúlyozta a konzultációk szükségességét is.

A törvényhozásban sokkal több konzultációra és egyeztetésre van szükség – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a Fidesz-frakció egységes a célok tekintetében, „eszköz-vitákat” azonban folytatnak arról, hogy milyen eszköz, út vezethet az optimális cél eléréséhez.
A politikus beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor értékelte a frakció egyéves munkáját, és kijelentette, abban, hogy a kormány helyt tudott állni, kiemelt szerepe volt a frakciónak. Lázár János úgy fogalmazott: közvetítő szerepe van a frakció és a kormányzat, illetve a miniszterelnök között. Akkor tiszta a lelkiismeretem, ha egy döntés kockázataira és veszélyeire mások mellett én is fel tudtam hívni a figyelmet – fűzte hozzá.

Több párbeszéd
Konzultációs időszak következik a Fidesz és az ország életében is, hiszen harminc törvény kell még ahhoz, hogy az új alkotmány hatályba tudjon lépni, hogy új rendszer működjön, ami reményeim szerint jobbá fogja tenni az országot – szögezte le a frakcióvezető. Hangsúlyozta: az ország csak akkor válhat sikeressé, ha minél több párbeszéd, egyeztetés és konzultáció lesz.
Az Országgyűlés előtt álló feladatokról szólva kifejtette: a választójogi, a pártokról szóló törvény alapos konzultációt és megbeszélést igényel, az több hónapot is igénybe vehet. Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy a költségvetés elfogadásáig ezek a törvények az Országgyűlés asztalára kerüljenek, és meg tudják teremteni az elfogadáshoz szükséges többséget.

„Védjék meg ezt az országot, és ezért kapjanak tisztességes bért!”
Vannak olyan érdekcsoportok, amelyek az elmúlt húsz év nyertesei voltak, ők nehezen viselik, hogy az ország megújítása során most egy-egy döntés következményeinek az elszenvedői lesznek – utalt a rendvédelmi dolgozók ügyére a frakcióvezető. Hozzátette: „én megértem, hogy egy rendőr vagy egy tűzoltó tüntet azért, hogy a jogai ne csorbuljanak, de azt nem értem meg, hogyha átlép egy bizonyos határt, ami a békés tüntetés és az erőszakos megmozdulások között van”. Véleménye szerint a rendvédelmi dolgozóknak vissza kellene térniük a békés tárgyalás útjára, és meg kellene fontolniuk, hogy az országnak vannak olyan érdekei, amelyek az ő sajátos szempontjaikat felülírják.
Ha ma valaki rendőrként vagy tűzoltóként elmegy nyugdíjba, akkor több pénzt kap, mint amennyi a fizetése. Mi azt szeretnénk, hogy dolgozzanak, álljanak helyt, védjék meg ezt az országot, és ezért kapjanak tisztességes bért – szögezte le.

„Olyan állam, amely az emberekért van”
A különadókról szóló törvény kapcsán megjegyezte: az a nyolcéves szocialista gyakorlat vezetett idáig, ami lehetővé tette, hogy százmilliós végkielégítéseket fizessenek ki politikusoknak, politikai megbízottaknak,akik tönkretettek állami cégeket, vagy súlyos kárt okoztak a magyar állam számára. A frakció azt kérte a kormányzattól és a miniszterelnök úrtól, hogy minden egyes kifizetés után mérlegeljék a polgári peres eljárás lehetőségét – fűzte hozzá.
A gyöngyöspatai helyzetről szólva kijelentette, azt reméli, hogy a Fidesz-frakciónak és a „most létrejövő politikai világnak” az lesz a legnagyobb erénye, hogy mer beszélni kényes kérdésekről is.
Szeretném a képviselőtársaimmal együtt maximálisan támogatni abban a kormányt, hogy egy olyan államot hozzon létre, amely az emberekért van, nem uralkodik az embereken, hanem szolgálja őket – húzta alá a fideszes politikus.