Teremtsünk tiszta körülményeket

Lázár János újságírói kérdésre reagálva elmondta azt is, hogy


Jövőorientált az alkotmánytervezet

Szájer József, Salamon László és Gulyás Gergely elkészítették a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét – tájékoztatta az újságírókat Lázár János a Fidesz szerdai elnökségi ülése után a Parlamentben.

 

A Fidesz frakcióvezetője megköszönte képviselőtársai munkáját, és egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi verzió nem egy végleges változat, és már holnap a FIDESZ-KDNP közös frakcióülésén, később pedig a parlamenti vita során változásokat eszközölhetnek a tervezetben. A húsvéti alkotmány végleges változatát a frakcióvezető március 14-én hétfőn Harrach Péterrel együtt fogja benyújtani az Országgyűlés elé, és aznap délelőtt 11-kor nyújtják át a köztársasági elnöknek.
Lázár János kitért arra is, hogy továbbra is várják az állampolgárok véleményét, eddig 500 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Az alkotmány országgyűlési vitája legkorábban március 21-én indulhat el, és a csütörtöki Házbizottság ülésén hoznak a vita részleteiről döntést, azonban a szavazás legkorábban április 18-án történhet meg – jegyezte meg a fideszes frakcióvezető. Az alkotmánytervezet négy részből áll, az első fejezet a Nemzeti hitvallás vagy a Nemzeti nyilatkozat címet fogja viselni, a második rész az Alapvetés címet viseli, melyben rögzítenék, hogy hazánk neve Magyarország. A harmadik fejezet a Szabadság és felelősség címet viseli, ahol az alapjogok és kötelezettségek találhatóak, míg Az állam című részben az államszervezet részleteit taglalják. Lázár János arra is felhívta a figyelmet, hogy az sem eldöntött, hogy az új alkotmány az alkotmány vagy az alaptörvény nevet fogja-e viselni.
A Szájer József vezette alkotmányszövegező bizottság Európa leginkább jövőorientált tervezetét készítette el, ami Európát és a világot leginkább mozgató kérdésekkel foglalkozik – fogalmazott Lázár János. Mint folytatta, a tervezet foglalkozik Magyarország jelenével, de elsősorban a jövőre, és a legaktuálisabb kérdésekre koncentrál. Az új alkotmánytervezet 1956 értékeit és szellemi örökségének vállalását is felvállalja, emellett külön foglalkozik az eladósodottság kérdésével, és megszünteti egy újbóli eladósodottság lehetőségét. A koncepcióban középpontba kerül a vállalkozások szabadsága is, a magyar nyelv védelme és a mozgás fontossága – mondta Lázár, kiemelve: az új alkotmányban egyértelműen letesszük a voksunkat a nyugati civilizációban elfoglalt helyünk mellett.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy a Fidesz-KDNP továbbra is nyitott a további vélemények és kritikák befogadására, és reményét fejezte ki, hogy az ellenzék visszatér a vitába, illetve mihamarább benyújtják saját alkotmánytervezetüket.
 
Lázár János újságírói kérdésre reagálva elmondta azt is, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazásával és költségtérítésével kapcsolatos rendszer felülvizsgálatát kezdeményezi. „Teremtsünk tiszta körülményeket” – fogalmazott a honatya, aki szerint a jelenlegi rendszer nehezen értelmezhető, és visszaélésekre ad lehetőséget. Reményei szerint az új rendszer támadhatatlan lesz, és megteremti a képviselők függetlenségét.

 

BreuerPress