Ambiciózus tervekkel tör előre Demján bankja


A magyar gazdaság növekedését és a hazai kis- és középvállalkozások költséghatékony finanszírozását szeretné előmozdítani a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bank. A pénzintézet 3-5 éven belül fiókhálózat nélkül szeretne vezető középbankká válni, nyereséges azonban várhatóan csak 2014-től lesz – derült ki a szervezet mai sajtótájékoztatóján. A bank ingyenes szolgáltatások tömkelegével csábítja a hazai kkv-kat.

Történetének első sajtótájékoztatóját tartotta ma a Gránit Bank. Bartha Ferenc, a hitelintézet igazgatóságának elnöke elmondta: több mint fél éve vette át a bankot egy magyar tulajdonban álló tőketársaság, méghozzá a Demján Sándor érdekeltségében álló Magyar Tőketársaság. Az elnök szerint a pénzügyi válság rámutatott arra, milyen nagy a külföldi bankok részesedése az országban, és emiatt nem volt igazán partnere a pénzügyi szektor a kormányzatnak a válság minimalizálásában. Kiemelte ugyanakkor: a bankrendszer hazánkban több más országgal ellentétben nem szorult kormányzati mentőcsomagra.
A Gránit Bank széles magyar vállalkozói kört akar elérni, de univerzális bankként fog működni, mely a lakosságot is kiszolgálja. Ehhez szüksége lesz tőkeállománya növelésére is, ezért elsősorban magyar befektetőket szeretnének megnyerni, később azonban nyitottak lesznek a külföldiek felé is. Bartha Ferenc szerint a növekedéshez a betétgyűjtés mellett elengedhetetlen a külföldi források igénybevétele is. A bank partnerségre törekszik minden ügyfelével (ez szerintük nem jellemző az egész magyar bankszektorra), nyitottsága azonban nem jelenti majd azt, hogy ne tartanák szem előtt a biztonságot, az írott és íratlan szabályokat – hangsúlyozta.
Fiókhálózat nélkül, a korszerű módszerek bevetésével szeretne eljutni a bank az ország minden területére, ennek egyik fő eleme az internetes szolgáltatások előtérbe helyezése. A bank szolgáltatásait jelentős részben költségmentesen vagy alacsony díjszabással nyújtja, bevételeinek jó részét ugyanis nem díjakból és jutalékból szeretné megszerezni, sokkal inkább a hatékony forrás- és költséggazdálkodásra törekszik – mondta Bartha Ferenc.
Hegedüs Éva alelnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón kifejtette: jól megalapozottak a három százalék körüli idei GDP-előrejelzések, melyhez a monetáris tanács új összetétele révén kedvezőbbé váló kamatpálya is hozzájárulhat. A vezérigazgató szerint Magyarország nem túlbankosított, ezt mutatja az összesített banki mérlegfőösszeg 125%-os GDP-hez viszonyított aránya.
A kkv-szektorban a legalább 10 főt foglalkoztató cégek körében a bankfiók közelségét megelőzte az a tény, hogy az adott banknak milyen internetbanki elérhetősége van – idézte a Budapesti Corvinus Egyetem egyik kutatásának eredményét Hegedüs Éva. Üzleti stratégiáját ezért is a Gránit Bank az ügyfelek interneten keresztül történő megszólítására szeretné alapozni. A növekedési potenciált szerinte az a bank tudja kihasználni, amelyik: 1. költséghatékony működést tud megvalósítani, 2. valós ügyféligényekre koncentrál, 3. erőforrásait a magyar piacra optimalizálja. Az ügyfélakvizícióhoz Hegedüs Éva szerint személyes jelenlétre is szükség van, ezért mobilbankár hálózatot is kiépítenek, miközben közvetítő partnerek segítségét is igénybe veszik.
Ügyfélkörét tekintve kezdetben elsősorban a 10 fő felett foglalkoztató, 100 millió forint fölötti árbevétellel rendelkező cégeket szeretné kiszolgálni a bank, de a nagyvállalatokat is szívesen finanszíroznák, és a lakossági betétgyűjtésben is előretörnének. A lakossági jelzáloghitelezésben az alacsony hitelkockázatú ügyfelek számára szeretnének piacvezető díjakat kínálni. A kkv-k finanszírozásában kiemelt szerepet kapnak náluk az állami támogatással elérhető termékek.
A bank pénzügyi számairól szólva Hegedüs ismertette: a tulajdonosváltást követő 7 hónap alatt mérlegfőösszegét 90%-kal, 13,1 milliárd forintra növelte a pénzintézet, idén pedig tovább dinamikus növekedéssel 28 milliárd forintra szeretnének emelni. 2020-ig elfogadott stratégiája alapján a Gránit Banknál azzal számolnak, először 2014-ben lesz nyereséges a pénzintézet, 2020-ra pedig 600-800 milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkeznek majd.

 

BreuerPress-media info