Magyar zsidók megmentőjének állítottak emléktáblát Ausztriában

 Emléktáblát állítottak  az alsó-ausztriai Grafenwörthben Maria Grausenburgernek, aki egy magyar zsidó család négy tagját mentette meg a második világháború alatt, köztük az Adolf Eichmann elfogásában közreműködő későbbi Moszad-ügynökök egyikét.

    


 

    Az avatással egybekötött megemlékezésen részt vettek mások mellett a Grausenburger és a Weiss család tagjai, Klaus Küng Sankt Pölten-i és Paul Iby kismartoni (Eisenstadt) megyés püspök, valamint az osztrák külügyminisztérium, a magyar és a német nagykövetség egy-egy képviselője. Üzenetben köszöntötte a megemlékezőket Izrael külföldön tartózkodó bécsi nagykövete és Christoph Schönborn bécsi érsek.
    Maria Grausenburger 1945-ben Grafenwörthben bújtatta és a meneküléshez szükséges okmányokkal látta el Weiss Helént és három gyermekét, Tibort, Ernőt és Magdát. Mind a négyen a mauthauseni koncentrációs táborba tartó deportáltak menetében érkeztek a községbe.
    Weiss Ernő később felvette a Sálóm Dani Veisz nevet és az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökeként tagja lett annak az egységnek, amely elfogta és titokban Izraelbe vitte Adolf Eichmannt, az európai zsidóság kiirtásának egyik kitervelőjét és fő irányítóját – tájékoztatott Ingrid Oberndorfer történész, a Sigmarswerd grafenwörthi kulturális egyesület elnöke.
    Maria Grausenburgernek a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1978-ban posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozta.