Schmitt Pált javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor

 Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy Schmitt Pál házelnököt jelölje, majd válassza meg államfőnek – jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője

     


 Sólyom László leköszönő államfőnek a Heti Válasznak adott interjújából kiderül, hogy már a választások előtt megértette, nemkívánatos újabb öt évig az általa képviselt elnöki felfogás.

 

 

    A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: a döntés előtt a jelölésről tárgyalt a Fidesz országos elnöksége – az ülésen a KDNP elnöke is részt vett -, majd Orbán Viktor megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, valamint konzultált a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével is. A többi, szóba jött jelölt nevét Szijjártó Péter nem árulta el, mert – mint mondta – nincs rá felhatalmazása. Ugyanezt válaszolta arra a kérdésre is, hogy Sólyom László jelenlegi államfő neve szerepelt-e az elnökség előtt.
    Mindezek alapján Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke azt javasolja, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői Schmitt Pált jelöljék, majd válasszák meg Magyarország következő köztársasági elnökének. Az indoklásról  a szóvivő kérdésre azt mondta: a köztársaság első polgárának lenni súlyos, de tiszteletre méltó hivatás, és Orbán Viktor úgy látja, Schmitt Pál ennek a hivatásnak méltó módon tud majd megfelelni.
    Az nem került még szóba, hogy a köztársasági elnök jogállása vagy feladatköre esetleg módosuljon a következő időszakban – közölte kérdésre válaszolva.
    Arra, hogy miért nem jelölték Sólyom Lászlót, Szijjártó Péter megismételte: a jelölést több egyeztetés előzte meg, és mindezek alapján tette meg Orbán Viktor a jelölést.
    Schmitt Pál örömmel fogadta el Orbán Viktor felkérését a köztársasági elnöki tisztségre. A házelnök szerdán parlamenti dolgozószobája előtt tett sajtónyilatkozatot, miután a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy Orbán Viktor az államfővé jelölését és megválasztását javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek.
    Schmitt Pál azt mondta: csütörtökön ismerteti a Fidesz-KDNP-frakciószövetség előtt az elnöki munkáról alkotott nézeteit, felkészülését, terveit. A politikus további újságírói kérdésekre nem kívánt válaszolni.
    Az MSZP-frakció a hétfői ülésére hívja meg Schmitt Pált, hogy beszámoljon köztársasági elnöki terveiről.
    Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője az MTI kérdésére szerdán azt mondta: viszonozni szeretnék a Fidesz képviselőcsoportjának gesztusát, és emlékeztetett arra, hogy annak idején Mádl Ferenc köztársaságielnök-jelöltet is meghívták.
    Közölte: nem volt meglepő a szerdai bejelentés, hiszen egy hónapja lehet tudni, hogy Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök és Kövér László a házelnök. Úgy fogalmazott, nem értik, miért kellett az elmúlt harminc napban „ezt a színjátékot eljátszani”.
    Azt mondta, „komikusnak tartja”, hogy Orbán Viktor a bolgár tengerpartról küld egy levelet a saját frakciójának arról, kit szeretne köztársasági elnöknek jelölni. Ez mutatja szerinte a hozzáállását a köztársasági elnöki intézményhez és véleményt is mond egy kicsit Schmitt Pálról azzal, hogy nem személyesen jelentette be a politikus jelölését.
    Az LMP szerdán arra kérte a Fidesz-KDNP-t, tegyék lehetővé, hogy Sólyom Lászlót is jelölhessék köztársasági elnöknek.
    Schiffer András frakcióvezető kijelentette, hogy az LMP választmánya és frakciója egyhangúlag támogatná az államfő újraválasztását, de kevés a képviselőjük ahhoz, hogy Sólyom Lászlót jelölhessék. Elmondta, hogy más frakciók támogatását is várják az államfő jelöléséhez.
    Kitért arra is, hogy kíváncsiak Schmitt Pál és Balogh András, a szocialisták államfőjelöltjének elképzeléseire is, ezért az LMP frakciója szeretné őket is meghallgatni még az elnökválasztás előtt.
    Szerdán a parlamenti frakciókhoz fordult levélben a Jobbik, hogy támogassák Morvai Krisztinát, a párt államfőjelöltjét – közölte Vona Gábor, a párt frakcióvezetője az MTI-vel.
    A közlemény szerint a Jobbik péntek délelőtt 10 óráig várja az Országgyűlés többi frakciójától a további képviselői támogatásokat. Mint írták, a Jobbik országgyűlési frakciójának jelöltjét Molnár Oszkár független képviselő is támogatja.
    Sólyom László már a választások előtt megértette, nemkívánatos újabb öt évig az általa képviselt elnöki felfogás; ezt nem volt könnyű tudomásul vennie, de jó lelkiismerettel fejezi be munkáját – derül ki a leköszönő államfőnek a Heti Válasznak adott, a lap csütörtöki számában megjelenő interjújából. Sólyom László úgy értékeli, a „mostani törvénydömpingnek” megvannak a hátulütői, és tévképzetnek nevezi azt a felfogást, hogy a jelenlegi alkotmány kommunista alaptörvény lenne.
    A csütörtökön megjelenő, Sólyom László egész ötéves elnöki ténykedését áttekintő interjúnak az MTI rendelkezésére bocsátott szövege szerint az államfő egy ciklus alatt igyekezett elvégezni mindazt, amit célul határozott meg, és most új célja van: megtalálni a volt elnök szerepét.
    Az Országgyűlés június 29-én, kedden dönt Magyarország következő államfőjéről. Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök mandátuma augusztus 4-én éjfélkor jár le.