IRÁN SZERINT TÖRVÉNYTELENEK AZ ENSZ-SZANKCIÓK

KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN


    IRÁN SZERINT TÖRVÉNYTELENEK AZ ENSZ-SZANKCIÓK
    Teherán – Törvénytelenek azok az ENSZ-szankciók, amelyeket Irán ellen rendeltek el nukleáris programja miatt, ezért vissza kell vonni őket – közölte Teherán. Az IRNA hivatalos hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményben az iráni nemzetbiztonsági főtanács, amely a védelmi politikát koordinálja, azt hangoztatta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) „beavatkozik” Irán békés célú atomprogramjába. A világszervezet testületének sürgősen lépnie kell, hogy helyrehozza hibáit – tartalmazza a dokumentum. A BT június 10-én fogadott el újabb korlátozásokat Irán ellen, hogy az felfüggessze az urániumdúsítást, amely Teherán állítása szerint békés célú, a Nyugat szerint viszont atomfegyverek előállítására irányul.
    
    ROMÁN-OLASZ EMBERKERESKEDŐ HÁLÓZATOT SZÁMOLTAK FEL
    Bukarest – Az olasz és a román hatóságok összehangolt akcióban felszámoltak egy emberkereskedő hálózatot, amelynek tagjait azzal gyanúsítják, hogy az olaszországi prostitúció kiszolgálására szexuálisan kizsákmányoltak több mint 150 nőt, többségében kiskorúakat – közölték Bukarestben. A román rendőrség közleményben tudatta, hogy az Olaszországban és Romániában elfogott gyanúsítottak emberkereskedelemmel, valamint prostitúcióra kényszerítéssel foglalkoztak. Romániában öt megyében 14 embert vettek őrizetbe, mindannyiuk ellen Milánóban kiadott európai elfogatóparancs volt érvényben. Egy tizenötödik ember egy más ügyből kifolyólag már börtönben van. Olaszországban 26 embert vettek őrizetbe pénteken – közölte az olasz rendőrség képviselője. A hálózat 57, többségében román állampolgárból állt, de olasz, albán és egy egyiptomi tagja is volt a bűnszövetkezetnek.
    
    TÖRÖKORSZÁGBAN TURISTÁK ELLENI MERÉNYLETEKKEL FENYEGETŐZNEK KURD SZÉLSŐSÉGESEK
    Isztambul – Merényletekkel fenyegetőzik a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) elnevezésű szélsőséges szervezet törökországi turista célpontok ellen. „Minden üdülőterület támadási és megtorlási célpont számunkra” – hangsúlyozta a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik alszervezetének számító szélsőséges csoport. Az elmúlt években a TAK aktivistái már több halálos áldozatokkal járó támadást hajtottak végre a turisták által kedvelt övezetekben. A nyugat-törökországi Kusadasiban és az ország déli részén fekvő Antalyában 2005-ben és 2006-ban a szélsőséges kurd csoport tagjai nyolc ember életét oltották ki.
    BUGÁR BÉLA A SZLOVÁK-MAGYAR KAPCSOLATOK RENDEZÉSÉRŐL
    Pozsony – Magyarországra is szükség van a szlovák-magyar kapcsolatok rendezéséhez – szögezte le Bugár Béla, a Híd párt elnöke, aki az Aktuálne.sk szlovák hírportálon válaszolt az olvasók kérdéseire.     A két ország viszonyának javítását firtató felvetésre reagálva Bugár kijelentette: „Elsősorban a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű polgárai felé kell gesztusokat tenni, mégpedig a Duna mindkét oldalán. A két szomszédos ország között csak azután lehet csökkenteni a feszültséget.” Bugár kijelentette, hogy a feszültség mérséklése érdekében kész tárgyalni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de nem lesz a magyar politikus jobbkeze.
    TURISTÁK HALÁLOS BALESETE DÁNIÁBAN
    Koppenhága – A dániai Mandoe-szigetnél felborult egy turistákkal teli pótkocsi, három ember meghalt, 36 megsebesült – jelentette a helyi rendőrség. A rendőrség még nem tudja, mi okozhatta a balesetet. Mandoe környékén népszerű attrakció apály idején a traktor vontatta pótkocsis sétakocsikázás a tengerparti homokban. Mint a Politiken dán újság honlapja írta, számos sérültet helikopterrel szállítottak a körzeti baleseti kórházba. A mandoe-i helyi idősek szervezete közölte a dán sajtóval, hogy több tagjuk is az áldozatok között van.
    GYILKOSSÁG A KUVAITI KIRÁLYI UDVARBAN
    Kuvaitváros – Agyonlőtte a kuvaiti uralkodócsalád egyik tagját a saját nagybátyja. A Perzsa-öböl menti országok sajtója pénteken tudósított arról, hogy az 52 éves Bászil Szálem asz-Szabáh sejket a kastélyában a  nagybátyja pisztollyal lelőtte. A két férfi a végzetes lövések eldördülése előtt autók miatt kapott hajba egy népesebb társaságban. Az asz-Szabáh család mindössze annyit mondott, hogy a herceg csütörtökön halt meg, és szombaton temetik. Helyi sajtóértesülések szerint elfogták a tettest, a sejk nagybátyját, aki a hadsereg tisztje és húsz évvel fiatalabb, mint áldozata. A meggyilkolt Bászil az olajmonarchia egykori emírjének, az 1965 és 1977 között hatalmon lévő Szabáh asz-Szálem asz-Szabáhnak egyik unokája volt. Az 52 éves férfi a tavaly alapított Kuwait 1/4 Mile Auto and Motorcycle Club  nevű autóklubot vezette.
    SZEXUÁLIS ZAKLATÁSSAL VÁDOLJÁK OLASZORSZÁG EGYIK LEGISMERTEBB EMBERÉT
    Róma – Szexuális zaklatás vádjával bíróság elé állítják Pierino Gelminit, Olaszország egyik legismertebb katolikus személyiségét, aki egy drogrehabilitációs központok hálózatát működtető szervezet élén áll. Gelminit egy ilyen központ tizenkét korábbi ápoltja jelentette fel – közölte a vádat tagadó 86 éves férfi ügyvédje. Az illetők azt állítják, hogy Gelmini lelkileg is gyötörte őket. A per jövőre kezdődik. Az Olaszország-szerte Pierino atya néven ismert Gelmini 1963-ban hozta létre a Comunita Incontro nevű szervezetet, amely ma már csaknem kétszáz drogrehabilitációs központot működtet Olaszországban, s jelen van Bolíviában és Thaiföldön is.