Lázár: minden csatlakozni akaróra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés

 

      


Lázár: minden csatlakozni akaróra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés

– Világnézeti, vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül minden csatlakozni szándékozóra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés – jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, az erről szóló politikai nyilatkozattervezet általános vitájában.

    A leendő kormánypárt frakcióvezetője zárszavában hangsúlyozta: a Fidesz a következő évek keretének kijelölése közben megfogadja azokat a tanácsokat, hogy legyenek visszafogottak, méltányosak, és ne éljenek vissza a megelőlegezett bizalommal. A Nemzeti Együttműködés politikai nyilatkozattervezete kellő önkritikát gyakorolt a Fidesz kormányzásáról – mutatott rá.
    Vona Gábornak, a Jobbik frakcióvezetőjének címezve Lázár János azt mondta: nagyra értékeli, hogy a „Jobbik törekszik elhatárolódni az elmúlt húsz esztendő politikai törekvéseitől”, a párt elnökének figyelmét ugyanakkor arra is felhívta, hogy a Jobbik-frakcióban „jó néhányan” az elmúlt húsz év, de van aki az 1990 előtti „politika világában is igencsak megmártózott”.
    A jobbikos képviselők által felvetett kérdésekre reagálva kifejtette: az Isten szót helyesen kerüli a tervezet, hiszen tekintettel vannak a Jobbik ateista szavazóira is. A dokumentum emellett azonban követi az alapvető keresztény értékrendet – tette hozzá.
    Lázár János mérlegelést, meghallgatást és megfontolást javasolt a Jobbik által a vita során felvetett Trianon-emléknap ügyében, amiben – mint mondta – nem hiszi, hogy passzivitással lehet majd vádolni a Fideszt.
    A Fidesz értékrendjében nincsenek győztesek és vesztesek az Országgyűlésben, hanem „felelős képviselők vannak, akiknek egyforma a mandátuma”. A leendő kormánypárt azt várja el ezektől a politikusoktól, hogy kérjék a törvényes rend betartását. „Azon polgártársainkkal tudunk együttműködni, akik a Magyar Köztársaság törvényeit tiszteletben tartják”, azokat nem tudjuk kártalanítani, akiket a bíróság jogerősen elítél a 2006 őszi események miatt – mutatott rá a Fidesz frakcióvezetője.
    Lázár János a Jobbik padsorai felé fordulva megjegyezte: téves az a történelmi párhuzam, amely az 1950-es évek bíróságait egyenlősíti egy demokratikus rendszer bíróságaival, ezzel ugyanis a rendszer demokratikusságát kérdőjelezik meg. „Önök a demokratikus rendszer gyümölcseként ülnek a törvényhozásban, ha ezeket elfogadják, akkor tiszteletben kell tartaniuk a törvény diktátumát a bíróságok előtt is” – fűzte hozzá.
    Hozzátette: Orbán Viktor kijelölt államfő a következő héten több mint 10 órás vita keretében ismerteti a kormányprogramot.

BreuerPress-info