Irán „manipulálta” Törökországot és Brazíliát

 


Irán „manipulálta” Törökországot és Brazíliát azzal, hogy „úgy tett, mintha beleegyezett volna” dúsítotturán-készletének elcserélésébe – jelentette ki hétfőn egy izraeli tisztségviselő.

    „Az irániak már korábban is eljátszották, hogy elfogadnak egy uráncsereügyletet, csökkentendő a feszültséget és a szigorúbb nemzetközi szankciók kockázatát, ám a gyakorlatban végül nem történt semmi” – mondta a tisztségviselő a francia hírügynökségnek.
    Diplomáciai téren az iráni kezdeményezés „rendkívüli módon bonyolítani fogja” a helyzetet – tette hozzá a névtelenséget kérő forrás. Sokkal nehezebb lesz az Egyesült Államoknak vagy az európaiaknak elutasítaniuk ezt a megállapodást, mert ez már nemcsak Irán ügye – amelyet még könnyebb lenne kezelni -, hanem két feltörekvő hatalom, Brazília és Törökország is érintett benne, s az ehhez a két országhoz fűződő kapcsolatok igen érzékenyek – vélekedett.
    Irán, Brazília és Törökország külügyminisztere megállapodást írt alá hétfőn Teheránban Irán gyengén dúsított uránkészletének nukleáris fűtőanyagra cseréléséről. A Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök jelenlétében aláírt háromoldalú megállapodás értelmében Teherán beleegyezett abba, hogy Törökországba szállítsa 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékosra dúsított uránkészletét, amelyért cserébe később 120 kilogramm, 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kap majd teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.
    Az izraeli közszolgálati rádió „magas rangú tisztviselőkre” hivatkozva szintén azt jelentette, hogy a megállapodás „súlyosbítja az iráni problémát, és megnehezíti a perzsa állam elleni büntetőintézkedések elfogadását, amelyet az Egyesült Államok és több európai ország is szorgalmaz”.

 

BPI/MTI/AFP